fbpx

Analiză: Soldații ruși reveniți de pe front comit crime și infracțiuni tot mai grave

Revenirea soldaților ruși de pe frontul din Ucraina, de unde se întorc cu probleme psihologice grave, pare să fie un risc tot mai mare pentru societatea rusă, avertizează experți citați de DW. Conform acestora, crimele și infracțiunile comise de militari ruși la revenirea acasă cresc și în număr dar și în intensitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unul dintre cazurile prezentate de DW este cel al lui Alexander Mamaev, a căruit revenire de pe frontul din Ucraina s-a încheiat cu o tragedie.

Bărbatul de 44 de ani s-a îmbătat la o petrecere, după care și-a înjunghiat și ucis soția chiar în fața copiilor săi. A comis această faptă pentru că i s-a părut că femeia încearcă să-i scoată banii din buzunar.

Oameni care îl cunosc pe Mamaev, originar din Zavoljîie, din regiunea rusească Nijnîi Novgorod, au depus mărturie în fața tribunalului că bărbatul era un om pașnic, „care n-ar fi făcut rău nici unei muște” înainte să plece la război.

Un alt caz este cel al lui Stanislav Ionkin, care a decis să meargă la o petrecere pe durata permisiei sale, anul trecut. După propria mărturie, bărbatul s-a luat la bătaie, la beție, cu alți oameni de la petrecere. În mijlocul violențelor, el a scos un pistol de semnalizare și a tras un foc care a provocat un incendiu în care au murit 13 oameni, scrie Digi24.

Conform sursei rusești Verstka, bărbații ruși care au participat la războiul din Ucraina, s-au întors acasă și au comis 190 de infracțiuni, inclusiv 55 de crime. Majoritatea autorilor acestor crime erau beți la momentul comiterii lor. Ulterior, s-au plâns că au izbucniri de violență pe care nu le pot controla.

Conform psihologilor, acestea sunt semne clare de PTSD (Sindrom de Stres Post-Traumatic). Informațiile arată și că multe dintre infracțiuni au fost comise de foști mercenari din grupul Wagner.

Autoritățile ruse încearcă să-i trateze pe militarii care suferă de PTSD cu un program special guvernamental. Nevoie de tratament a acestor oameni este atât de acută, încât nu există suficiente resurse pentru toți. În plus, mulți dintre ei refuză, pur și simplu, ajutorul.

Probleme psihologice grave

Una dintre problemele cele mai frecvente pe care soldații le raportează sunt coșmarurile și repetarea involuntară în minte a imaginilor traumatizante din război.

În ciuda faptului că sunt departe de front, în siguranța caselor lor, soldații au moment în care simt că sunt în pericol, că se trage asupra lor, mai ales în zone dens populate sau cu circulație mare de mașini.

Alții reacționează violent atunci când sunt trase artificii sau se aud zgomote puternice sau se tem să iasă afară fără să fie înarmați.

„Când ești la război, crezi că ești bine și totul e în regulă. Când revii la viața de civili realizezi din nou cât e de diferită. În timp, îți dai seama că te-ai schimbat pe dinăuntru”, spune Andrei, un bărbat de 23 de ani, soldat cu contract. Numele este unul fals, pentru a-i proteja identitatea.

Foarte puțini soldați sunt tratați de aceste probleme psihologice grave. Într-un studiu al unui institut de cercetare din Sankt Petersburg s-a relevat că între 3 și 11 la sută dintre veterani sunt la risc de a face PTSD.

Unii dintre cei diagnosticați au fost forțați să și revină deja la luptă. E cazul lui Alexander Strebkov, un bărbat rus de 25 de ani pentru care medicii au pus diagnosticul clar de PTSD și interdicția de a mai purta armă. El a fost retrimis pe front.

Un psihoterapeut rus, vorbind cu condiția anonimatului, spune că în cazul unui conflict precum cel din Ucraina, numărul problemelor psihologice printre militari ar putea fi semnificativ mai mare decât cel raportat de institutul citat anterior.

Conform cifrelor de la Departamentul pentru Problemele Veteranilor din cadrul guvernului SUA, rata estimată de sindrom post-traumatic ar putea fi de până la 29%.

Sursa citată spune și că se așteaptă la o creștere a infracțiunilor comise de veterani cu PTSD în Rusia. „Trebuie să reținem că unii dintre participanții la război, precum cei din Grupul Wagner, aveau deja un trecut infracțional. Starea lot psihică e posibilă să fie și mai deteriorată acum”, spune el.

Sindromul post-traumatic netratat poate duce și la alte probleme, mai avertizează el –  „Există riscul adicției cu alcool, cu substanțe psihotrope, ele pot cauza și mai multe probleme”.

Articole asemănătoare

Back to top button