fbpx

Aerul poluat ucide peste 1.200 de copii anual, în Europa. Ce boli poate agrava poluarea

Agenția Europeană de Mediu a anunțat, în noiembrie anul trecut, că 238.000 de persoane au murit prematur din cauza poluării aerului în 2020 în UE, inclusiv în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia. Un raport recent arată că „Poluarea aerului provoacă peste 1.200 de decese premature pe an la persoanele cu vârsta sub 18 ani în Europa și crește semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viață”, a declarat agenția, scrie France 24, citat de AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Studiul s-a concentrat în mod special asupra copiilor. „Deși numărul de decese premature în această grupă de vârstă este mic în raport cu totalul pentru populația europeană estimat de AEM în fiecare an, decesele la naștere reprezintă o pierdere a potențialului viitor și aduc boli cronice, atât în copilărie, cât și mai târziu în viață”, a declarat agenția.

Câteva sute de mii de decese vizează copiii sub 15 ani

Particulele fine de carbon, provenite în principal de la autoturisme, pot pătrunde în plămâni. Acestea sunt considerate un grav poluant atmosferic. Organizația a îndemnat autoritățile să se concentreze asupra îmbunătățirii calității aerului în jurul școlilor, grădinițelor, instituțiilor sportive, cât și al căilor de transport în comun.

„După naștere, poluarea aerului din mediul ambiant crește riscul mai multor probleme de sănătate, inclusiv astmul, reducerea funcției pulmonare, infecțiile respiratorii și alergiile”, arată rapotul.

Poluarea amplifică astmul

Calitatea slabă a aerului poate, de asemenea, „agrava boli cronice precum astmul, care afectează 9% dintre copiii și adolescenții Uniunii Europene, precum și crește riscul unor boli cronice mai târziu, la vârsta adultă”.

97% din populația urbană a fost expusă în 2021 la un aer care nu îndeplinea recomandările OMS, potrivit cifrelor publicate luni. Anul trecut, AEM a subliniat că UE este pe cale să își atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu 50% până în 2030, comparativ cu 2005. La începutul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature pe an în cele 27 de state membre ale UE. Această cifră a scăzut la 431.000 în 2005.

Situația din Europa pare să arate mai bine în comparație cu alte părți ale planetei, potrivit OMS, care consideră că poluarea aerului este responsabilă de șapte milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, aproape la fel de multe ca și cele cauzate de fumat sau de o dietă nu tocmai bine aleasă.

Raportul nu a implicat Rusia, Ucraina și Regatul Unit, ceea ce ar însemna că numărul total de decese pentru continentul european ar putea fi mai mare, spun specialiștii.

Articole asemănătoare

Back to top button