fbpx

A decedat David Sassoli, președintele Parlamentului European. A fost internat în spital cu „complicații grave”

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit marți dimineață la ora 02:15, ora României, în Italia, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia. Avea 65 de ani. Acesta era spitalizat în Italia din 26 decembrie, din cauza unor complicaţii „grave” cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la ora 1:15 la data de 11 ianuarie , la spitalul din Aviano, Italia, unde a fost internat“ , a scris Roberto Cuillo pe Twitter.

După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru „complicaţii grave în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

Parlamentul European a confirmat că președintele Sassoli a fost internat la spitalul din Italia pe 26 decembrie.

De altfel, în septembrie 2021, în timpul unei sesiuni plenare a parlamentului, David Sassoli a fost internat într-un spital din Strasbourg, din cauza unei forme severe de pneumonie pe care a făcut-o în urma infectării cu bacteria legionella. Timp de două luni, David Sassoli nu şi-a putut îndeplini atribuţiile.

În noiembrie, președintele Parlamentului European a anunțat că este nevoit să rămână în concediu medical. „Am avut febră foarte mare și am fost spitalizat la Strasbourg. M-am întors apoi în Italia, pentru a mă recupera, însă, din păcate, boala a revenit”, a spus Sassoli.

Înaintea summitului UE din 16 decembrie, el a prezentat prioritățile legislativului european pentru 2022.

Luni, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice al președintelui David Sassoli, paginile sociale ale liderilor instituţiilor europene şi ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de susţinere şi afecţiune pentru preşedintele Parlamentului European.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019, în urma unui acord al principalelor trei grupuri din PE – PPE, S&D şi Renew Europe. Acesta se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul European va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi.

Este pentru prima dată în istoria de 70 de ani a Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit, conform Politico Europe. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.

În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg (Franţa).

Tribut

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat într-un scurt mesaj pe twitter că este profund întristată de pierderea teribilă a unui mare european. La rândul său, vicepreședintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, a scris că a rămas fără cuvinte atunci când a aflat trista veste.

„Amabilitatea lui a fost o inspirație pentru toți cei care l-au cunoscut. Simpatiile mele sincere pentru familia lui și pentru toți cei dragi. Addio amico mio”, a precizat Timmermans.

Totodată, viitoarea succesoare a lui David Sassoli, eurodeputata malteză Roberta Metsola, a transmis că „Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democrația a pierdut un campion”. Și mai mulți deputați ai Parlamentului European și-au exprimat condoleanțele pe Twitter.

„Ce șoc mare. O pierdere imensă. Sunt profund întristat. Ne-a părăsit prea devreme. Condoleanțe familiei sale! Dragă David, Odihnește-te în pace”, a scris europarlamentarul german Ismail Ertug.

Un alt europarlamentar, italianul Paolo Borchia, a spus că a fost „uimit” de știre, deoarece a fost atât de „bruscă”.

De asemenea, eurodeputata social-democrată Isabel García a scris că moartea lui David Sassoli este o perioadă foarte grea pentru întreg Parlamentul european, dar mai ales pentru familia noastră politică a Socialiștilor și Democraților Europeni. Și eurodeputatul maghiar Hidvéghi Balázs, membru al partidului Fidesz, a postat un mesaj pe twitter, în care a scris că s-a întristat la aflarea veștii că președintele Parlamentului European a murit.

David Sassoli, de la jurnalist la șefia Parlamentului European

Mandatul de doi ani şi jumătate al lui David Sassoli fost îngreunat de criza de sănătate. Dar atenţia acordată echipelor sale, care au fost puse în regim de telemuncă, simţul său de organizare, cu un sistem de vot la distanţă, precum şi capacitatea de a rezista presiunilor franceze de a readuce aleşii la Strasbourg, sediul Parlamentului, i-au adus respectul instituţiei, conform AFP.

În semn de solidaritate în mijlocul pandemiei, a pus la dispoziţie spaţiile goale ale Parlamentului, atât la Strasbourg, cât şi la Bruxelles, pentru a pregăti mese pentru familiile nevoiaşe şi pentru a înfiinţa un centru de testare COVID-19.

Fumător pasionat, după ce s-a vindecat de leucemie, sănătatea i-a devenit călcâiul lui Ahile.

Născut la 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana, David Sassoli a ales jurnalismul după ce a studiat ştiinţe politice. A început să lucreze pentru mici ziare şi agenţii de ştiri, iar în 1992 s-a alăturat RAI, postul public de radio şi televiziune din Italia, unde a devenit unul dintre prezentatorii vedetă, notează Agerpres. Povestea sa de dragoste cu politica a început în 2009, când fostul primar de stânga al Romei, Walter Veltroni, a organizat fuziunea a două mari partide de stânga şi de centru-stânga, un proiect la care s-a alăturat David Sassoli şi care a dat naştere Partidului Democrat (PD).

În calitate de candidat la alegerile europene, Sassoli a fost ales pe lista PD, obţinând peste 400.000 de voturi, un succes care i-a permis să se îndepărteze de pupitrul de ştiri şi să-şi lanseze o carieră politică în Parlament. Şef al delegaţiei PD în această instituţie, el a încercat să intre pe scena politică naţională, candidând la alegerile primare ale partidului pentru postul de primar al Romei în 2013, dar a fost învins de Ignazio Marino, care a fost ales ulterior primar.

De la această încercare eşuată, Sassoli, tată a doi copii, s-a dedicat Parlamentului European. A câștigat un nou mandat de eurodeputat în 2014 și a devenit vicepreşedinte PE responsabil cu bugetul şi politica euro-mediteraneană. David Sassoli a revendicat paternitatea „celei mai importante reforme feroviare din Uniunea Europeană – legea europeană Sassoli-Dijksma – care a fost adoptată în 2017 după trei ani de negocieri complicate” privind deschiderea pentru concurenţă a pieţelor naţionale de transport de pasageri.

Sassoli preciza că nu a „abandonat complet jurnalismul” şi că încă mai colaborează cu diverse ziare şi reviste scriind articole. În 2013, împreună cu Francesco Saverio Romano, a scris o carte despre Consiliile de Miniştri din timpul răpirii lui Aldo Moro în primăvara anului 1978.

„Nimic nu este posibil fără oameni, nimic nu este durabil fără instituţii”, le-a spus el colegilor săi eurodeputaţi înainte de alegerea sa, citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai UE.

Articole asemănătoare

Back to top button