fbpx

„Venim cu conștiința împăcată”. Discursul lui Andrei Năstase cu ocazia lansării Platformei DA în campania electorală

Platforma Demnitate și Adevăr s-a lansat miercuri, 2 iunie, în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. Cu această ocazie, liderul formațiunii, Andrei Năstase, a ținut un discurs în care a menționat că după scrutinul din 11 iulie „viitorul Parlament, din care Platforma DA va face parte, va elimina prin deciziile sale toate lacunele legislative care permit și astăzi aplicarea impunității pentru oligarhi, mafioți, criminali, evazioniști și infractori de drept comun”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, „pentru deciziile prin care a fost aruncată suferință asupra oamenilor și a țării vor răspunde toți, până la ultimul, în fața unei justiții libere și corecte”.

Reproducem în continuare discursul integral al lui Andrei Năstase:

O vorbă veche spune că cine se naște pe vreme de furtună, va avea viață lungă. Platforma DA s-a născut pe vreme de furtună, când tentaculele oligarhice zgâlțânau din temelii instituțiile statului. Platforma DA s-a născut din dragostea nețărmuită de țară și oameni, de libertate, dreptate și echitate.

Sunt absolut convins că Platforma DA va avea o viață politică lungă și va juca un rol determinant în reconfigurarea și exercitarea puterii de stat după apropiatul scrutin.

Venim acum în fața oamenilor cu capul sus și cu obrazul curat. Venim cu conștiința împăcată că ne-am făcut cinstit datoria, că nu ne-am abătut de la angajamentele noastre făcute față de oameni încă la începutul luptei noastre civice cu regimul Plahotniuc în stradă și nu am înșelat așteptările alegătorilor noștri. Noi am fost și rămânem în slujba oamenilor. Platforma DA împreună cu sutele de mii de protestatari din PMAN, din orășelul Demnității a început lupta cu regimul monstruos Plahotniuc după ce au fost deconspirate atacurile raider, furtul miliardului, spălătoria mafiei rusești și autohtone; Platforma DA, împreună cu cei peste 400 de mii de semnatari au determinat modificarea Constituției și astăzi avem un altfel de președinte, Platforma DA este inițiatoarea Hotărârii Parlamentului privind starea de captivitate a statului, urmată de constituirea mai multor comisii de anchetă conduse cu succes de oamenii Platformei DA, A. Slusari, Igor Munteanu, neînfricata Inga Grigoriu.

Activitățile văzute și nevăzute ale Platformei DA, sprijinite pe Hotărârea Parlamentului,au condus la demisia Procurorului general și a Curții Constituționale controlate de Plahotniuc și instalarea unei noi componențe în frunte cu actuala președinte Domnica Manole;

Platforma DA a elaborat și votat proiectele de legi așteptate de toți cetățenii țării, de autoritățile publice locale, de veterani și pensionari, de cadrele medicale și din educație, de fermieri și producătorii autohtoni, etc.

Un exemplu aparte este proiectul de lege nr. 214 din 1 octombrie 2019, ajuns Lege, înaintat de deputații Platformei DA Alexandru Slusari și Igor Munteanu, prin care astăzi satele și orașele noastre beneficiază de peste 680 de milioane de lei proveniți din taxa pe venitul persoanelor fizice, o lege pe care azi si-o atribuie, la fel ca pe multe alte legi și reușite ale Platformei DA, mai mulți concurenți electorali, culmea, inclusiv extraparlamentari.

Oameni dragi, Vom avea alegeri pentru a patra oară în patru ani de zile. Aceste încercări repetate de a elibera Moldova din strânsoarea aproape mortală a oligarhiei, corupției și manipulării ne-au arătat de fiecare dată cât de responsabili sunt oamenii Moldovei. Vom pune punct pe 11 iulie acestui regim sinistru care s-a hrănit în toți acești ani din suferințele poporului nostru.

Am să vă spun ceea ce simt și cred cu tărie că simte fiecare om cinstit, rațional, serios și responsabil al Moldovei. Noi cu Dumneavoastră simțim o atât de evidentă adiere de speranță, în vreme ce ei, toți ceilalți, în frunte cu Șor, Dodon, Plahotniuc sau Usatîi, simt în ceafă panica finalului politic pentru ei și pentru regimul care i-a îmbogățit și i-a transformat în groparii Moldovei.

Dragi colegi și prieteni, de această dată, mai căliți, mai înțelepți, cu lecțiile trecutului însușite va trebui să terminăm cu ei. Cu ei toți! Vă spun acest lucru cu modestie dar cu infinită încredere specifică unui om care a luptat continuu pentru Moldova fără să aștepte nimic la schimb. Am câștigat împreună, dar am și pierdut bătălii politice, am strâns sute de mii de mâini în această țară, în 10 ani de muncă și luptă. Am învățat de la semenii nostri cât de mult înseamnă DREPTATEA și cât de puțin contează sacrificiul comun pe care aceasta îl merită!

Despre dreptate vreau să vă spun astăzi câteva cuvinte.

Este drept, oare, ca după 30 de ani de așa-zisă democrație în Republica Moldova legea să fie aplicată discreționar? Nu, nu este drept! Este drept, oare, ca și astăzi să nu fie condamnați cei care au furat avuția Moldovei? Fabrici, uzine, bănci, firme, miliarde? Nu, nu este drept! Este drept, oare, ca și astăzi, după atâția și atâția ani, să fim mai săraci de la o zi la alta, de un an la altul? Nu, nu este drept!

Toate acestea și multe altele, dragii mei prieteni, se întâmplă încă în Republica Moldova pentru că celor ca Plahotniuc, Dodon, Șor și celor de seama lor nu le este teamă de lege, de instituțiile statului golite de conținut și adevărați oameni ai legii.

Iată de ce consider, la nivel personal, după atâția ani de munca și luptă cu regimul oligarhic, că vom putea urni în direcția corectă societatea noastră și economia Moldovei abia după ce vom face DREPTATE.

Vom putea construi cum trebuie și o grădiniță nouă, un spital, un drum, o casă de cultură, un sistem decent de irigații sau o sală de sport pentru cei tineri, dacă vom face mai întâi dreptate. Vom putea și vom crește salariile și pensiile oamenilor imediat ce vom face mai întâi dreptate. Cei dragi nouă se vor întoarce acasă, dacă vom face mai întâi dreptate. Vom reclădi această țară durabil și cinstit prin munca noastră, a tuturor, imediat ce vom face mai întâi dreptate. Vom redeveni prietenii și partenerii pe care lumea civilizata și-i dorește, dacă vom face mai întâi de toate dreptate oamenilor.

Vă cer vouă, dragi colegi din Platforma Demnitate și Adevăr, să muncim în această campanie electorala pentru a da Moldovei o șansă și pentru a putea face, alături de partenerii noștri pro-europeni, în Parlamentul Moldovei, ceea ce această țară și oamenii ei așteaptă de atâția și atâția ani de zile. SĂ FACEM DREPTATE.

Fiecărui om al acestei țări, oriunde s-ar afla acesta…la Chișinau, Drochia, Ialoveni, Roma, Londra sau Paris, oriunde pe acest Pământ, îi promit solemn că noi, cei din Platforma Demnitate și Adevar, vom face dreptate. Până la capăt. Pentru răul pe care l-au facut oamenilor, țării, cei vinovați vor plăti. Vor plăti cu averile și cu libertatea lor. Pentru tot răul făcut Moldovei, pentru suferințele oamenilor, pentru toate ilegalitățile făcute. Vor plăti. Țineți minte cuvintele mele, țineți minte ziua de astăzi.

Celor care prin pozițiile pe care încă le ocupă în stat își permit încă să negocieze aplicarea legii le transmit, cu responsabilitatea unui fost procuror și apărător al drepturilor omului care slujește și astăzi prin abordările și acțiunile sale Constituția și legile Republicii Moldova, că după 11 iulie viitorul Parlament al Republicii Moldova, Parlament din care Platforma Demnitate și Adevar va face parte, va elimina prin deciziile sale, toate lacunele legislative care permit și astăzi aplicarea impunității pentru oligarhi, mafioți, criminali, evazioniști și infractori de drept comun. Iar pentru deciziile prin care a fost aruncată suferință asupra oamenilor și a țării vor răspunde toți, până la ultimul, în fața unei justiții libere și corecte. NU ESTE O AMENINȚARE PENTRU VOI, CEI CARE AȚI GREȘIT! ESTE O PROMISIUNE FĂCUTĂ CELOR CĂRORA LE-AȚI GREȘIT!

Legile Moldovei nu se vor mai negocia. Se vor aplica întocmai și fără abatere de la textul și spiritul acestora. Așa se întâmplă în țările civilizate, așa se va întâmpla și la noi, după 11 iulie. Platforma DA, prin deputații săi, va face dreptate.

Pentru că, așa cum s-a văzut în toți acești ani, la făcut politică s-au înghesuit toți. La făcut DREPTATE, însă, foarte puțini. Iar cei mai mulți dintre cei foarte puțini, au fost deputații Platformei DA, care prin faptele lor au demonstrat că noi facem întotdeauna ceea ce spunem. Noi facem să fie bine.

Fapta bună ne adună! Este un adevăr, nu doar un slogan electoral care își dorește să trezească forța uluitoare a poporului nostru la acest moment de cumpănă.

Fapta bună de care Moldova are astăzi nevoie de la fiecare dintre noi este un vot pentru Platforma Demnitate și Adevar, un vot pentru DREPTATE până la capăt, un vot pentru o viață mai bună, pentru cinste, pentru demnitate și integritate.

Vom câștiga această bătălie politică împotriva celor care au pierdut deja războiul cu propria lor lăcomie…cu fățărnicia și minciuna care le-au fost arme împotriva poporului. Ei au pierdut deja, iar poporul nostru își va câștiga definitiv libertatea, demnitatea și reputatia cu Platforma DA în Parlament și la guvernare. Locul nostru, al tuturor, este în rând cu celelalte țări europene, alături de România, interconectați pe deplin. Platforma DA este garanția unui nou început, suntem artizanii integrării europene și a reîntregirii inteligente, deștepte, începute imediat prin instituții și proiecte economice comune, de infrastructură și energetice, de media și culturale, de omogenizare a legislației pe principii comunitare, de combatere a infracționalității transfrontaliere și a corupției de către instituții comune de drept și anticorupție, precum DNA.

Și, Vă asigur, prin decizia noastră, a tuturor, în curând ne vom ocupa locul ce ne aparține de drept în spațiul istoric, cultural și spiritual.

Popoarele care nu au avut încredere că vor reuși, au pierdut lupta cu propriul lor destin și sunt și astăzi captive unor grupuri de oameni care le stăpânesc exact ca în Evul mediu. Popoarele care au înțeles cât de mult înseamnă DREPTATEA și cât de puțin contează sacrificiul comun pe care aceasta îl merită, sunt popoarele cărora noi le cerem constant ajutorul, de mai bine de 30 de ani. Ajutor pe care corupții, hoții și mafioții s-au încumetat să-l împartă între ei împreună cu alte zeci de miliarde furate din visteria statului, adunate de generații întregi, de părinții și bunicii noștri.

Dragi prieteni, dragii mei cetățeni ai Republicii Moldova…Vă încurajez să ridicăm ochii din pământ și să privim cu încredere către România, către țările Europei civilizate, către Statele Unite ale Americii. Ce vedeți? Viitorul, nu-i așa? Bunăstare! Dreptate! Adevăr și totală Democratie, nu-i așa?

Iată de ce consider că a sosit momentul să decidem cu toții cum vrem să fim. Decidem să fim și să trăim ca ei, ca partenerii prietenii și frații noștri din România, din țările Uniunii Europene, cu standarde de viață și activitate civilizate, aici, la noi acasă, sau nu facem nimic și rămânem la fel ca și până acum. Săraci, îngenunchiați, stăpâniți și speriați de ziua de mâine, așa cum ne vor Dodon, Plahotniuc, Șor, Usatîi și toți ceilalți ca ei. Să fie clar, aceștia sunt oponenții noștri împreună cu grupările lor implicate în fraude și hoții care astăzi și-au dat strâns mâna speriați de victoria noastră împotriva regimului Plahotniuc. Locul lor nu este în Parlament. În democrație hoții stau la pușcărie.

Și așa cum ne spune și Dna Maria Ciobanu Și o recunoaște multă lume bună, Platforma DA împreună cu oamenii deșteptați au salvat țară de Plahotniuc și tot noi suntem garanția că acesta nu va reveni în nicio altă formulă, iar Dodon, Șor, Usatîi și toți interlopii cu pofte politice le vor urma calea.

Aliații noștri sunt toți cetățenii onești de acasă și din diasporă. Ne-am fost mereu alături la bine și la greu.

Noi știm ce ne dorim cu toții! Așa că, dragi prieteni, votați cu încredere Platforma Demnitate și Adevăr și veți avea garanția că se va face DREPTATE în Republica Moldova și fiecare om care respiră în această țară binecuvântată de Dumnezeu va avea o viață mai bună.

Chemăm la mobilizare pe toți.
Chemăm toți tinerii alături de echipa Platformei DA, inclusiv pe cei care vor vota pentru prima dată, să construim împreună un viitor demn aici, acasă.
Chemăm persoanele în etate care își vor apăra, împreună cu noi, dreptul la o viață normală.
Chemăm antreprenorii liberi să construim împreună bunăstarea și siguranța la noi acasă.
Chemăm intelectualii, oamenii de cultură, profesorii din școli și cadrele medicale să creăm împreună o Moldovă Educată și Sănătoasă.
Chemăm fermierii și toți oamenii de la sate să punem pe roate agricultura după standarde europene moderne, să protejăm satele noastre măcinate de sărăcie și nedreptate.
Chemăm diaspora să aducem împreună standardele europene la noi acasă, unde să revenim cu familiile reîntregite.
Facem apel către presa liberă pentru independența căreia am luptat și o vom face și în continuare – să combatem împreună minciuna, fake news, manipularea, inclusiv prin sondaje desenate pe genunchi;

E locul și timpul să vă spun că studiile noastre interne, făcute profesonist interne arată că Platforma DA întra in Parlament chiar cu un număr mai mare de deputați.

Dar ceea de ce suntem noi preocupați nu e doar succesul electoral al Platformei DA. Ne preocupă în mod deosebit rezultatul electoral al forțelor pro românești și pro europene pe ansamblu. Obiectivul major, al nostru, al tuturor este garantarea unei majoritați parlamentare puternice și a unei guvernări pro europene și pro românești în alianță cu partenerii noștri firești în cadrul familiei popular europene.

Iar pentru a maximaliza rezultatul electoral al forțelor eurounioniste și a evita orice pierderi de voturi ale alegătorilor de pe dreapta în favoarea stângii oligarhice, antieuropene și antinaționale, dialogul liderilor partidelor naționale și proeuropene, precum și al reprezentanților Convenției Românilor din RM trebuie sa continuie pentru a coordona acțiunile, în așa fel încât să formulăm un răspuns adecvat chemării generalizate a electoratului eurounionist de a ne conjuga eforturile și forțele în această campanie electorală.

Facem apel catre toți cei care își doresc o viață mai bună acasă, lege și dreptate pentru toți să ne sprijine în această deloc ușoară campanie, în mod transparent, cu tot ce pot, logistic, financiar sau pur și simplu prin difuzarea adevărului către oamenii din satele și orașele țării, de Acasă și din Diasporă.

Platforma DA are o echipa de oameni cinstiți și competenți, pregătiți să ducă la bun sfârșit faptele bune inițiate de noi în stradă, alături de sute de mii de oameni, continuate și în parlament. Deputații noștri au fost cei mai activi și eficienți, iar faptele lor bune sunt apreciate de toți cei care au beneficiat de ele: antreprenorii, medicii din prima linie, reprezentanții micului business și a celui mijlociu, patentarii și pensionarii etc.

Fracțiunea Platformei DA în Parlament a demonstrat întregii țări modelul de Parlament pe care trebuie să-l alegem, unul fără hoți și corupți.

Fie ca faptele noastre bune să ne adune în această campanie, dar și în viitorul Parlament.

Platforma DA este garanția ieșirii din haos și instabilitate.
Platforma DA este garanția unei vieți normale Acasă, în bunăstare, în buna înțelegere, în demnitate și adevăr.

Fapta bună ne adună. Înainte, cu DA, cu Doamne ajută!

📣 „Electorala 2021” reprezintă o rubrică în care sunt publicate informații de prezentare a concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ideile lor, mesajele de campanie ce pot fi expediate de echipele concurenților electorali.  

Articole asemănătoare

Back to top button