fbpx

80+ și neliniștiți: Cei mai vârstnici candidați la parlamentarele anticipate

Au mai rămas zile numărate până la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Pentru fotoliul de deputat vor lupta 23 de concurenți electorali, printre care și un candidat independent. ZUGO a răsfoit listele electorale ale partidelor și a aflat care sunt cei mai în vârsta pretendenți la funcția de parlamentar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, în top 3 sunt incluși Eduard Smirnov, candidat al Blocului electoral Comuniștii și Socialiștii (BECS), Nicolae Plămădeală din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Victor Leancă, concurent al Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Cei trei sunt născuți în anul 1939, deci au vârsta de 82 de ani.

Anul 1949 (72 de ani)

Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” are doi candidați de 72 de ani. Pe listele PACE, Congresul Civic, PAS, Partidul Regiunilor și Platforma DA se regăsește câte o persoană de această vârstă.

Foto: Colaj ZUGO: Șoimaru Vasile și Postovan Mihail
  1. Martîniuc Ivan, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”
  2. Colopai Anatolii, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”
  3. Belan Elena, Partidul Regiunilor din Moldova (PRM)
  4. Postovan Mihail, Platforma DA
  5. Șoimaru Vasile, PAS
  6. Ciursina Larisa, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic
  7. Vataman Andrei, Partidul Politic „Partidul Acasă Construim Europa” (PACE)

Anul 1948 (73 de ani)

Totuși, în PAS, Platforma DA, Partidul Legii și Dreptății și Partidul „Noua Opțiune Istorică” observăm potențial deputați și mai în vârstă. Formațiunile menționate au câte un candidat de 73 de ani, printre ei numărându-se nume cunoscute în spațiul public și politic autohton.

Foto: Colaj ZUGO: Brînză Simion și Oazu Năntoi
  1. Remiz Alexei, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”
  2. Alexei Nicolae, Partidului Politic „Partidul Legii şi Dreptății” (PLD)
  3. Brînză Simion, Platforma DA
  4. Nantoi Oazu, PAS

Anul 1947 (74 de ani)

Patru candidați la fotoliul de parlamentar au câte 74 de ani. Aceștia fac parte din Partidul Democrația Acasă, PUN, Platforma DA și Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor.

  1. Ilinciuc Ion, Partidul Politic „Democraţia Acasă” (PPDA)
  2. Leșenco Olga, Partidul Unității Naționale (PUN)
  3. Carandiuc Boris, Platforma DA
  4. Florescu Maria, BECS

Anul 1943 (78 de ani)

Următorii în lista celor mai vârstnici candidați sunt cei de 78 de ani. Pe listele electorale se regăsesc două persoane născute în 1943, care sunt din Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” și Partidul „Patrioții Moldovei”.

  1. Costaș Anatolii, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”
  2. Gherțescu Tudor, Partidul „Patrioţii Moldovei” (PPM)

Anul 1942 (79 de ani)

Alți doi candidați, unul din PUN și altul din Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, sunt născuți în 1942. Respectiv, aceștia cu câte 79 de ani.

  1. Mîțu Alexei, PUN
  2. Dicusar Alexandr, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

Anul 1941 (80 de ani)

BECS are cei mai mulți potențiali parlamentari de 80 de ani. Este vorba inclusiv de fostul președinte Vladimir Voronin, dar și de alți doi colegi de-ai săi, acre anterior au mai fost deputați.

Foto: Colaj ZUGO: Voronin Vladimir, Mironic Alla, Miron Anton
  1. Miron Anton, BECS
  2. Mironic Alla, BECS
  3. Voronin Vladimir, BECS

Anul 1939 (82 de ani)

Precum am menționat anterior, decani de vârstă sunt trei candidați. Ei fac parte din BECS, PAS și Platforma Demnitate și Adevăr.

  1. Smirnov Eduard, BECS
  2. Plămădeală Nicolae, PAS
  3. Leancă Victor, Platforma DA

ZUGO precizează că prima ședință a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. În ultimele două legislaturi aceasta a fost condusă de socialistul Eduard Smirnov.

Potrivit statisticilor Comisiei Electorale Centrale, dintre cei 1791 de candidați, 29 au peste 71 de ani. În total, în cursa electorală au fost înscriși 67 de pensionari.

📣 „Electorala 2021” reprezintă o rubrică în care sunt publicate informații de prezentare a concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ideile lor, mesajele de campanie ce pot fi expediate de echipele concurenților electorali.  

Articole asemănătoare

Back to top button