fbpx

Campania a electorală a început cu… daruri și utilizarea resurselor administrative. Formațiunile care au comis încălcările

Campania electorală a început cu daruri, implicarea cultelor, dar și utilizarea resurselor administrative.  Constatările au fost făcute de Asociația Promo-LEX.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lor, în perioada 26 – 8 mai 2021, au fost raportate cel puțin 673 de activități electorale desfășurate de nouă concurenți electorali. Cei mai activi au fost Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) cu 357 de acțiuni de acest gen și PAS cu 177.

Observatorii au sesizat cel puțin 42 de cazuri care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Printre ele se numără: implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală (27), asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici (3 cazuri), organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat, cu angajații acestor instituții, în timpul orelor de muncă a acestora (12). Cele mai multe au fost comise de către reprezentanții BECS – 34, Partidului Democrat – patru, PAS – două, Blocul Electoral Renato USatîi și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – câte una.

De asemenea, s-a raportat și o situația care poate fi calificată drept oferire de cadouri cu impact electoral, în care a fost vizat candidatul BECS, fiind vorba despre un teren de joacă pentru localitatea Parcani, Slobozia.

La fel, au fost raportate opt cazuri de utilizare a imaginii/simbolurilor de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state în scop de promovare electorală (patru sunt atribuite PAS, două BECS și câte unul Platformei DA și Partidului Unității Naționale).

De asemenea, observatorii atrag atenția și asupra a două cazuri de activități în care sunt vizate cultele religioase. Pe de o parte, a fost raportat un caz în care reprezentanții cultelor religioase s-au implicat direct în campania electorală a Partidului Democrat, iar pe de altă parte, BESC a utilizat imaginea cultelor în procesul de promovare.

Articole asemănătoare

Back to top button