fbpx

Calculăm, împărțim, adunăm și obținem 101 deputați. Cum se distribuie mandatele în Parlament?

Distribuirea mandatele în Legislativ poate părea o procedură complicată și complexă. Chiar dacă este vizibil dificilă pentru cei care nu sunt inițiați, specialiștii de la ADEPT au încercat să o explice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform lor, în Codul electoral este stipulat că numărul de mandate de deputat obținut de fiecare concurent electoral se calculează prin împărțirea succesivă a numărului de voturi valabil exprimate la cifre cuprinse între 1 și 101.

Din rezultatele tuturor împărțirilor și din numărul de voturi valabil exprimate pentru candidații independenți se iau în descreștere 101 cifre. De câte numere din acest șir descrescător dispune partidul, blocul electoral, atâtea mandate i se atribuie.

Pentru alegerile parlamentare de pe 11 iulie 2021 avem, conform prevederilor legale, prag electoral de 5% pentru partidele politice; 7% pentru blocurile electorale și 2% pentru candidații independenți. La distribuirea mandatelor participă doar concurenții care le depășesc.

Atunci când e necesară estimarea preliminară și rapidă a numărului de mandate obținute de concurenții electorali se poate utiliza următorul algoritm simplu:

  • Se calculează suma procentul acumulate de formațiunile care au trecut pragul electoral;
  • Indicatorul se înmulțește cu 101 (numărul de mandate distribuite), iar produsul se împarte la suma voturilor (procentelor) obținute de formațiunile participante la distribuire, calculată la etapa precedentă. În cazul în care există candidații independenți care au acumulat cel puțin 2% din voturi, atunci numărul candidaților respectivi se scade din numărul locurilor din Parlament (101), stabilind numărul mandatelor distribuite;
  • Pentru verificare se sumează mandatele concurenților. Dacă suma depășește numărul mandatelor distribuite (101), atunci se scade consecutiv câte un mandat de la formațiunile care au obținut cele mai puține voturi, până suma totală de mandate coincide cu numărul de mandate distribuite.

Formula aproximativă permite calcularea mandatelor cu o abatere de un mandat pentru fiecare dintre formațiuni.

Articole asemănătoare

Back to top button