fbpx

Merită să-ți iei propriul apartament? Amortizarea investiției imobiliare, în termeni simpli

Piața imobiliară din România este într-o continuă evoluție, fapt confirmat de creșterea cu 2,2% față de anul trecut a prețurilor pentru apartamentele noi. Pronosticurile pentru următorii 5 – 10 ani spun că prețurile vor crește, ajungând până la un echivalent cu cele ale vecinilor din Europa. Conform unui studiu de la Global Property Guide, România are printre cele mai mici prețuri din Europa pe metru pătrat. Ceea ce ne indică faptul că acum este momentul potrivit pentru a cumpăra un apartament, înainte ca prețurile să explodeze. De exemplu, cele mai mari prețuri le are Marea Britanie, cu o medie ce depășește 20,000 euro pe metru pătrat, urmată de Elveția, Franța și Austria, după care urmează țările nordice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cum s-ar amortiza o achiziție imobiliară realizată acum? Am cerut sfatul specialistului. Am discutat cu reprezentanții dezvoltatorului imobiliar Royal Town, care, de 7 ani, construiește la Iași ansambluri rezidențiale și are la activ peste 1000 de apartamente construite.

Ce reprezintă amortizarea investiției imobiliare?

Amortizarea investiției imobiliare reprezintă durata în care investiția ta este răscumpărată. Acest element este un aspect important pentru piața imobiliară, deoarece prin calculul său putem aprecia dacă o investiție este sau nu binevenită într-un anumit moment. Dacă ar fi să explicăm în termeni legali, amortizarea reprezintă răscumpărarea tuturor costurilor, inclusiv a celor de ordin contabil și fiscal, suportate în momentul și după efectuarea tranzacției de vânzare – cumpărare a bunului imobil.

Cum se calculează amortizarea investiției imobiliare?

Sunt importanți doi factori principali: valoarea bunului imobiliar și costul chiriei aferente în regiunea dată. Multiplicatorul chiriei brute potențiale este o metodă simplă și frecvent folosită de evaluare a rentabilității unei proprietăți, cel puțin pe piața rezidențială. Formula de la care se pornește este: MCB = Preț vânzare/(Chirie brută lunară x12). Se împarte costul total la chiria pe 12 luni. De exemplu, un apartament de 40.000 euro la o chirie de circa 300 se va răscumpăra în 11 ani. Sună bine, nu?

De ce este nevoie de acest calcul?

Este oportun pentru a  realiza o previziune pe termen lung, astfel încât să analizăm dacă banii utilizați vor reveni la noi în timp util. Acest calcul este extrem de folositor pentru persoanele care cumpără imobile pentru a le transmite în uzufruct, chirie sau abitație pe un termen mediu sau lung.

Indiferent care este scopul tău, iată câteva avantaje ale achiziției unui apartament:

  • Ai libertate de acțiune, deoarece îl poți vinde, da în chirie, sau, de ce nu, transmite prin testament. Deci, poți decide doar tu care va fi scopul acestuia.Totodată, această libertate de acțiune se răsfrânge și asupra modificărilor necesare, deoarece îi poți aduce modificări ale compartimentării, schimba finisajele sau aduce îmbunătățiri fără a fi nevoie de acordul cuiva, ca în cazul unei chirii.
  • Obții un bun patrimonial care nu se devalorizează, comparativ cu alte bunuri patrimoniale. Un apartament direct de la un dezvoltator din Iași, de exemplu, este o perspectivă sigură pe termen lung, deoarece prețul său va crește în funcție de dezvoltarea infrastructurii, de îmbunătățirea dotărilor sau de ajustările externe ale zonei.

Investește inteligent intr-un apartament în Iași și apelează la unul dintre consultanții Royal Town pentru a te ajuta în luarea deciziei potrivite pentru tine.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button