fbpx

Arte marțiale pentru copii: Beneficii și riscuri. Fii un părinte informat!

Cu toate că artele marțiale se bucură de o mare popularitate printre secții, mulți părinți își fac griji în raport cu riscurile pe care acestea le presupun. Totuși, kickboxul, judo, taekwondo și karatele sunt sporturi care au o vechime de peste o sută de ani și oferă nenumărate beneficii celor care le practică. Deci, dacă încă mai ești sceptic în legătură cu acestea, ar trebui să cunoști câteva aspecte, despre care vom vorbi în următoarele rânduri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Agresivitate, traume și alte mituri despre artele marțiale

Cele mai des întâlnite mituri despre lupte sunt legate de promovarea agresivității și pericolele care acestea le poartă. La fel ca în orice alt sport, părintele trebuie să conștientizeze prezența unor riscuri, însă trebuie să înțeleagă că nu toate cele vehiculate sunt adevărate.

Luptele marțiale duc la traume. După cum am menționat, orice sport poate duce la traume, indiferent că ești copil sau adult. De exemplu, în timpul joggingului sunt cazuri când se întinde mușchiul, se rupe tendonul sau sunt afectați genunchii. Practicând exercițiile cu haltere, oricând poți scăpa o greutate peste tine. În plus, spre deosebire de prima etapă, sportul profesionist presupune mai multe riscuri, întrucât organismul este supus unor eforturi mari.

Cu siguranță, în artele marțiale există pericole diferite, de la vânătăi, până la comoții cerebrale. Dar, probabilitatea apariției acestora este minimă, mai mică decât atunci când treci strada. Într-o școală sportivă, cu instructori calificați, precum la Aquaterra Sport School, sunt respectate toate normele de siguranță. Chiar și hematoamele sunt o excepție, rarisimă.

Părintele trebuie să conștientizeze că antrenorii își asumă o responsabilitate enormă. Prin urmare, aceștia nu vor supune micuții la provocări pentru care ei nu sunt gata. De asemenea, ca în orice sport, primul lucru pe care îl învață copiii este siguranța – cum să cazi corect, să te ferești de lovituri, să ții capul și membrele corect. După luni sau ani de antrenamente, acestea devin reflexe automate, care îi vor proteja pe copii în situații cu potențial de pericol din viața de zi cu zi. În plus, în kickbox și taekwondo este utilizat echipamentul de protecție, iar dacă primești o lovitură, aceasta nu va duce la ochi umflați sau comoții.

Un alt mit răspândit este că artele marțiale sunt despre agresivitate. Mulți sunt siguri în cazul în care copilul învață o tehnică specială, o va experimenta pe toți colegii și semenii pe care îi întâlnește, iar părinții vor trebui să răspundă. Desigur, există un risc, însă nici instructorul de karate nu poate ști ce face copilul său când merge la școală. Cu atât mai mult că micuții au tendința să-și afișeze cunoștințele public. Totuși, pentru a face cuiva rău nu este neapărat să cunoști o artă marțială, chiar un creion sau o piatră se poate transforma într-o armă periculoasă, iar artele marțiale sunt, de obicei, predate împreună cu partea teoretică, despre principii, valori și demnitate. Unica soluție în acest sens este insuflarea unor valori corecte, iar un instructor carismatic și cu autoritate în rândul copiilor poate avea o influență chiar mai mare decât părinții. Acesta va fi modelul unei persoane capabile să-și poarte de grijă sie și celor dragi, dar fără a fi agresiv. În consecință, micuții înțeleg că o persoană puternică este una generoasă și numai cei slabi în trup sau spirit manifestă agresivitate.

Care sunt beneficiile artelor marțiale și cum pot îmbunătăți viața copilului?

Copiii pot practica orice tip de arte marțiale, chiar de la 4-5 ani. Important este ca antrenamentele să-i aducă satisfacție, iar părinții trebuie să-i ofere micuțului libertatea de a alege sportul dorit. La Aquaterra Sport School există secțiuni de judo, karate, kickbox, gimnastică pentru copii, acrobatică, dansuri și taekwondo, astfel acesta le poate încerca pe toate, până descoperă pasiunea față de o direcție anumită. Însă, indiferent de tipul selectat, toate vor aduce beneficii în formarea personalității și a corpului, precum:

  • Direcționarea corectă a energiei. Dacă ai un copil hiperactiv, atunci calea lui este direct către sport. Antrenamentele îl vor solicita atât de mult, încât seara va fi calm. Totodată, va deveni mai disciplinat și responsabil.
  • Socializare. Frecventând secțiunea sportivă, mulți micuți își pot face prieteni buni, cu care va împărtăși aceleași interese și probleme. Astfel, se creează o comunitate aparte, în care stilul de viață sănătos și activitatea fizică sunt mai importante decât calculatorul sau jocurile video.
  • Întărirea sistemului muscular, cardiovascular și respirator. Orice sport contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului. Persoanele care au practicat în copilărie artele marțiale, la maturitate au un corp tonifiat și o forță fizică excelentă.
  • Întărirea caracterului. Când la fiecare antrenament trebuie să devii mai bun, să treci peste frici, să înduri durerea sau să lupți cu oboseala, devii perseverent. De asemenea, se întărește spiritul, deoarece înveți că orice greutate poate fi depășită.

După cum vezi, artele marțiale aduc un număr mare de beneficii pentru copil, iar noi le-am menționat doar în linii generale. La fel ca în orice alt sport, există riscuri, dar acestea necondiționat fac parte din viață, chiar dacă ești adult și viața ta se limitează la birou și casă. Odată ce conștientizezi, încă din copilărie, diversitatea existenței, cu bune și rele, ești mult mai pregătit pentru ceea ce te așteaptă în viitor.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button