fbpx

Ziua tăcerii în Găgăuzia, dinaintea scrutinului. Duminică au loc alegeri pentru Adunarea Populară

Locuitorii din Găgăuzia își vor alege duminică, 19 septembrie, o nouă componență a Adunării Populare – organul legislativ al autonomiei cu 35 de deputați. Astfel, în cursa electorală s-au înregistrat 123 de candidați, dintre care o sută sunt independenți. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători. Alegerile vor fi monitorizate de circa 80 de observatori naționali și aproximativ 50 de observatori internaționali, informează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La urne sunt așteptați 114.210 votanți. Dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează în localitatea în care își are reședința. Alegătorii care nu au înregistrat domiciliul sau cărăra le-a expirat reședința nu vor putea vota duminică, 19 septembrie.

Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secția de votare pot solicita votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, sâmbătă până la ora 18:00 și duminică, până la ora 15:00.

Pentru primul tur al alegerilor în Adunarea Populară, au fost tipărite 115.350 de buletine de vot. Dintre acestea, cele mai multe – 108.307 – sunt în limba rusă, 3974 – în limba găgăuză, iar 3069 – în limba română.

În cazul în care niciunul dintre candidații dintr-o circumscripție nu acumulează cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin. Turul doi este organizat peste două săptămâni pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button