fbpx

video | „Trebuie planificate surse financiare”. Pogolșa, despre solicitarea de a separa domeniul culturii de Ministerul Educației

Lilia Pogolșa, ministra interimară a Educației, Culturii și Cercetării, consideră premature discuțiile despre separarea domeniului cultural și crearea unui nou minister în Republica Moldova, așa cum se cere într-o petiție online lansată recent. Oficiala a punctat, în studioul emisiunii „Puterea a Patra”, că o nouă structură în cadrul Guvernului implică și noi cheltuieli.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ei, o asemenea mișcare ar putea avea loc doar după ce va învestit Executivul. În același timp, Pogolșa a ținut să menționeze că ideea are dreptul la existență, însă problemele în domeniu s-au acumulat pe parcursul mai multor ani.

„Domeniul culturii a fost unul dintre cele mai afectate domenii, dar oamenii culturii trebuie să înțeleagă că problemele în domeniul culturii nu depind de existența sau absența unui Minister al Culturii. Problemele în cultură s-au acumulat pe parcursul mai multor ani și rezolvarea acestora depinde de prioritățile pa care și le pune o țară. Vorbim despre faptul că educația este o prioritate, dar avem multe probleme de rezolvat în educație. La fel și cultura, trebuie să devină de rând cu educația, o prioritate. (…) 

Este prematur să vorbim despre apariția unui minister separat al Culturii în noua formulă a Guvernării, deoarece pentru a diviza Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ar trebui planificate surse financiare. Duce după sine costuri. Înainte de a planifica o nouă structură, lucrurile acestea trebuie gândite. Sau dacă se vor găsi surse financiare suplimentare lucrurile pot fi realizate imediat”, a conchis funcționara.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni a fost lansată o petiție online prin care se cere reînființarea Ministerului Culturii și separarea domeniului de cel al Educației. Autorii documentului afirmă că actualmente, comunicarea cu instituția este „anevoioasă, deseori neproductivă”.

În petiție se face referire și la faptul că sectorul cultural a fost ignorat de guvernări ani la rând, iar situația s-a agravat atunci când au fuzionat Ministerele. Mai mult, potrivit inițiatorilor, mai mulți reprezentanți ai domeniului nevoiți să părăsească țara pentru a se realiza pe plan profesional.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button