fbpx

video | Tihanovskaia cheamă bielorușii la protest, după deturnarea unui avion și reținerea jurnalistului Protosevici

Opozanta bielorusă Svetlana Tihanovskaia anunță noi proteste. Se întâmplă după deturnarea avionului „Ryanair” pe aeroportul din Minsk și reținerea jurnalistului Roman Protosevici, dar și a iubitei acestuia, care se aflau la bordul aeronavei.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Într-un fimuleț video publicat pe internet, Tihanovskaia, dar și consilierii său au afirmat că Belarusul s-a transformat într-un punct negru pe harta lumii.

„Noi, belarusii, trebuie să facem tot posibilul pentru a elibera prizonierii politici, a opri violența și a organiza alegeri corecte. Trebuie să acționăm, iar fereastra oportunității este deschisă. Nu mai este nimic de așteptat – teroarea trebuie oprită definitiv. Începem să ne pregătim pentru o nouă fază activă a protestului”, a declarat lidera opoziției.

Amintim că autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

De menționat este faptul că președintele Belarusului, Alexandr Lukașenco se apără şi dă vina pe un „apel telefonic venit din Elveţia”.

Demnitarul a făcut primele declaraţii miercuri dimineaţa, la Minsk, în faţa mai multor parlamentari şi membri ai fguvernului.

Incidentul arată că „Europa complotează cu inamicii Belarusului pentru a destabiliza ţara”, a mai declarat Lukaşenco.

„Mesajul de informare conform căruia la bordul avionului Ryanair era un explozibil a venit din Elveţia (…) Eu am acţionat conform legii, am aparat oamenii, conform tuturor regulilor internaţionale”, a spus liderul Belarusului

Articole asemănătoare

Back to top button