fbpx

Lukașenko, despre avionul deturnat: „Anunțul despre bombă a venit din Elveția”

Lukaşenko face declaraţii miercuri dimineaţă, în faţa premierului şi guvernului despre incidentului deturnării avionului.  Este prima apariţie publică a lui Lukaşenko după deturnarea avionului Ryanair. Preşedintele se apără şi dă vina pe un „apel telefonic venit din Elveţia”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Demnitarul a făcut primele declaraţii miercuri dimineaţa, la Minsk, în faţa mai multor parlamentari şi membri ai fguvernului.

Incidentul arată că „Europa complotează cu inamicii Belarusului pentru a destabiliza ţara”, a mai declarat Lukaşenko.

„Mesajul de informare conform căruia la bordul avionului Ryanair era un explozibil a venit din Elveţia (…) Eu am acţionat conform legii, am aparat oamenii, conform tuturor regulilor internaţionale”, a spus liderul Belarusului, potrivit Mediafax. 

Amintim că autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

„Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”.

Un alt pasager, care nu şi-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus.

„Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: Sunt cutare şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici însoţitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Articole asemănătoare

Back to top button