fbpx

video | Rapoartele Cancelariei de Stat și MAEIE, audiate: La ce etapă se află implementarea acordului de asociere R. Moldova – UE

Comisia Politică Externă și Integrare Europeană a organizat marți, 31 ianuarie audierea rapoartelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și a Cancelariei de Stat cu privire la evoluțiile implementării de către autoritățile naționale a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova – Uniunea Europeană. La ședință au mai participat deputați din Parlamentul Republicii Moldova și membri ai societății civile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am adoptat un plan de implementare a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, care au fost formulate pentru R. Moldova. Recomandările vizează predominant reforma justiției, lupta cu corupția și cu crima organizată, precum și fortificarea capacităților administrative de aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat Nicu Popescu, viceprim-ministrul R. Moldova.

În cadrul ședinței, Igor Talmazan, secretarul general al Guvernului, a pus accent pe procesul de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Prin urmare, Parlamentul va primi o listă de priorități legislative ale Guvernului pentru sesiunea de primăvară 2023.

„Toate comisiile parlamentare au delegat reprezentanți și urmează, de comun, să desfășurăm o serie de audieri pe dimensiunea implementării Acordului de Asociere, la care vor participa reprezentanți ai mai multor instituții. La următoarea ședință, organizată în colaborare cu Comisia economie, buget și finanțe, va fi audiat Ministerul Economiei”, a punctat Doina Gherman, președinta Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană.

Amintim că R. Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe data de 4 martie 2022. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului său periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite pe deplin toate condițiile.

Articole asemănătoare

Back to top button