fbpx

video | Procurorul general și-a prezentat raportul pentru primul an de activitate. Principalele declarațiile ale lui Stoianoglo

Alexandr Soianoglo și-a prezentat astăzi, 1 decembrie, raportul pentru primul an de activitate în funcția de procuror general. Potrivit lui, Procuratura nu se mai implică în politică și a încetat hărțuirea oponenților politici ai celor aflați la guvernare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Procuratura a fost o bâtă utilizată intens pentru înlăturarea și inhibarea opoziției, a oponenților politici, iar în ultimii ani, a fost activ implicată în crearea majorității politice”, a spus Stoianoglo, menționând că i-a reușit detașarea instituției de acest comportament.

Este pentru prima dată de la independența statului, când Procuratura a început să-și realizeze menirea, fără ingerințe politice, devenind o structură cu adevărat independentă și de sine stătătoare”, a adăugat el.

Nu mai este un secret că, ani la rând, Procuratura a fost un instrument care la ordin pornea, pe bandă rulantă, dosare împotriva politicienilor incomozi, activiștilor civici, jurnaliștilor, avocaților, oamenilor de afaceri, primarilor, șirul poate continua.

Regimul, prin intermediul Procuraturii, declarase război propriilor cetățeni. O țară întreagă a trăit în frică. Toți comunicau prin rețele securizate. Era și o vorbă atunci în vogă: „Astăzi viața e frumoasă căci mascații n-au venit la mine, ci la vecin”. Chiar și peste un an, e imposibil să conștientizăm amploarea acelui dezmăț: destine distruse cu miile, sute de persoane arestate și condamnate, filarea și interceptarea totală. A tot și toate.

Astăzi, vreau să vă asigur că am pus punct acestor lucruri și tare sper ca acele vremuri nu se vor repeta. În calitatea mea de Procuror General, vă garantez că, pe durata mandatului meu nu a fost pornit nici un dosar la comandă și nici o persoană, nici un grup de interese nu a fost în stare să influențeze luarea vreunei decizii în Procuratură”, a declarat Stoianoglo.

Afacerile nu mai sunt persecutate de procurori, afirmă Stoianoglo

Potrivit acestuia, Procuratura a renunțat la blocarea afacerilor și persecutarea business-ului, iar acest lucru „nu a fost ușor”.

Chiar din primele zile de mandat le-am interzis procurorilor să aresteze oamenii de afaceri, iar ei, din inerție, zilnic mă tot apelau și-mi comunicau că Poliția, CNA sau Vama insistă la reținerea și arestarea vreunui businessman. Răspunsul era simplu – nici un fel de reținere sau arestare, învățați să munciți fără aceste extremități. Am rezistat timp de o săptămână, pentru ca mai apoi, să nu mai intervină nimeni cu astfel de cerințe.

Vremurile în care organele de drept erau generatori de probleme pentru mediul de afaceri, pentru ca mai apoi să le propună ”soluția” – a rămas în trecut. Procuratura și-a scos „gheara” din business. În calitate de Procuror General, comunitatea de afaceri trebuie să știe că, atât Procuratura, cât și întreg sistemul organelor de drept nu se vor mai implica în activitatea voastră economică”, a spus Stoianoglo.

Potrivit procurorului general, „amploarea dezmățului și a ilegalităților comise în raport cu mediul de afaceri a fost atât de însemnată, încât și astăzi, la un an distanță, nu am reușit pe deplin să-i repunem în drepturi pe mulți reprezentanți ai agenților economici și businessmeni”.

Doar în domeniul colectării și exportului de nuci, spune acesta, activitatea a 35 de agenți economici a fost paralizată, producția estimată la milioane de lei – sechestrată, expirând între timp, zeci de companii și oameni de afaceri fiind ilegal trași la răspundere.

Acest sector al economiei practic a fost distrus. Epopeea cu nucile s-a încheiat, iar acum, fiecare poate liber să activeze în acest domeniu”, a specificat procurorul general.

Am încetat sute de dosare penale pornite în privința agenților economici și a oamenilor de afaceri. O parte dintre dosare, aflate la reexaminare, se mai află pe rolul instanțelor, care urmează să dea soluții în strictă conformitate cu prevederile legale”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

„Rezultatele concrete” în investigarea furtului miliardului

Oficialul a vorbit și despre dosarele politice, politica de cadre, lupta anticorupție, dar și despre furtul miliardului, investigarea căruia a fost calificată drept „principala provocare pentru Procuratură și a întregului sistem de drept”.

Procurorul general a enumerat câteva „rezultate concrete” pe acest caz:

1. Investigațiile, în mod intenționat, au fost deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate, atent ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei. Spre marele nostru regret, toate aceste acțiuni erau puse în aplicare de către foștii noștri colegi – procurori, care au fost înlăturați încă acum un an. Au fost falsificate episoade întregi și zeci de persoane au fost ilegal trase la răspundere, unele dintre ele fiind deja condamnate, ispășindu-și pedepsele.

2. Am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat, în lipsă, și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare.

3. A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei.

4. Este în curs de investigare implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a cetățeanului Șor, care până nu demult a fost „scutit” de vizorul procurorilor.

5. A fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea „furtului miliardului”, asigurând consilierea juridică a întregului proces.

6. Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009-2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani.

7. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor.

Până în prezent, nici unul dintre episoadele pe care le-am enumerat mai sus, nu au constituit obiectul vreunei investigații, faptele respective, în mod deliberat, fiind acoperite sau cercetate pur formal. Fără a exagera, în decursul acestui an, pe dosarul vizând „frauda bancară” s-a lucrat mai mult decât în ultimii 5 ani cumulativ”, a declarat Stoianoglo, menționând că „se vede lumina de la capătul tunelului și știm ce avem de făcut la etapa următoare”.

Anul care vine va fi determinant, în care vom prezenta deznodământul întregii scheme la care am muncit intens”, a adăugat acesta.

Dosarele Metalferos și Loteria Moldova

Procurorul general s-a referit la două dosare de rezonanță.

1. Dosarul „Metalferos”

„Am preluat acest dosar istoric care a avut aceeași abordare – o anchetă formală, cercetarea unor persoane neînsemnate pentru fapte irelevante. Azi, dosarul e la etapa de finalizare. În decurs de un an am investigat toată activitatea Metalferos din ultimii 3 ani, perioadele anterioare urmând încă a fi cercetate. Am constatat că la vânzarea-cumpărarea metalelor, prin diferite scheme dubioase, compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar al acestor scheme și jafuri este, la fel, fostul lider PDM”.

2. Dosarul Loteria Moldovei.

„Prin intermediul organelor de stat, elaborarea și aprobarea bazei legislative necesare, a fost monopolizat, în interesul unor companii afiliate, un întreg sector al economiei – cel al jocurilor de noroc. În rezultatul parteneriatului public-privat, statul a ratat venituri de sute de milioane de lei. Ancheta urmează să stabilească toți organizatorii și beneficiarii reali ai acestor tranzacții, dar și să determine responsabilitatea factorilor de decizie din diferite structuri de stat care au contribuit la comiterea ilegalităților”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button