fbpx

video | „Nu se topește”: Momentul în care câteva femei din capitală dau foc unei ciocolate. Cum a reacționat ANSA?

Câteva femei din Chișinău au filmat momentul în care dau foc unei ciocolate, pe ambalajul căreia scrie „88% de cacao”. Acestea s-au arătat șocate când au surprins că produsul, care ar fi autohton, începe a arde fără ca să se topească.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Strașnic, ce mănâncă copiii noștri. Mirosul este îngrozitor. Iată de unde apare cancerul și alte boli”, au reacționat acestea.

Urmare a publicării materialului video, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a venit cu anumite precizări.

Potrivit responsabililor, ciocolata este un produs de cofetărie obținut din produse de cacao (masă de cacao triturată, cacao ulei, cacao pudră), zaharuri cu sau fără alte ingrediente precum laptele sau derivaţii de lapte, diferite feluri de nuci etc. Grăsimile vegetale, altele decât untul de cacao pot fi utilizate la fabricarea diferitor varietăți de ciocolată.

ANSA a declarat că arderea produselor alimentare este un proces chimic firesc, iar intensitatea focului depinde de compoziția produsului.

  • Ciocolata are un conținut de grăsime de aproximativ 33-36%. În mod normal, temperatura de topire a grăsimilor din ciocolată este în medie de 31-35 oC. Încălzirea ciocolatei peste punctul de topire a grăsimilor are ca rezultat o flacără în care ard particule de grăsime, dar și produse naturale de cacao (masă de cacao triturată, cacao pudră). La temperatura flăcării, uleiurile din compoziția ciocolatei nu reușesc să se topească, dar încep imediat să ardă;
  • În mod normal, zahărul nu arde, dar se topește și se carbonizează. Pentru a crea o flacără, el are nevoie de un catalizator – în ciocolată acest rol îl au untul de cacao și particulele solide de pudră de cacao. În același timp, zahărul accelerează procesul de ardere. În procesul de ardere se formează diferiți compuși, adesea având un miros neplăcut, diferit de aroma ingredientelor care intră în compoziția sa.

Cerinţele minime de calitate care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea produselor de cofetărie destinate consumului uman sunt specificate în reglementarea tehnică „Produse de cofetărie” aprobată prin hotărârea Guvernului nr. 204 din 11.03.2009, iar conformitatea lor poate fi stabilită doar prin încercări de laborator, prin metode fizico-chimice la un laborator acreditat în domeniu, se arată într-un comunicat oficial.

Iată videoul filmat de femei și transmis de protv.md:

Articole asemănătoare

Back to top button