fbpx

video | Negocieri soldate cu succes! FMI va acorda R. Moldova un suport de jumătate de miliard dolari

Fondul Monetar Internațional (FMI) a ajuns la un acord cu Republica Moldova, în vederea acordării unui suport de circa jumătate de miliard de dolari pentru următorii 3 ani. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unui briefing comun susținut cu reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pachetul ar urma să susțină relansarea economică și lansarea unor reforme instituționale ambițioase. Totodată, FMI se așteaptă ca partea moldovenească să demonstreze disciplină fiscală și sustenabilitate, potrivit unui comunicat emis de FMI.

„Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori și oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, de infrastructură, suport economic”, a declarat prim-ministra în cadrul briefingului.

Gavrilița a accentuat că programul agreat cu FMI este bazat pe prioritățile noii guvernări, prioritar fiind combaterea corupției și consolidarea statului de drept.

„Vom continua să creștem pensiile și indemnizațiile, subvenționarea salariilor pe pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitate economică redusă dar vom finanța și proiecte noi de compensare a facturii la energie, pentru gospodăriile casnice și agenții economici”, a mai spus șefa Guvernului.

Astfel, Republica Moldova va primi aproape un miliard de dolari.

„Acordul negociat prevede o finanțare 564 de milioane de dolari americani, pe care îi vom primi pe parcursul următorilor 3 ani și patru luni. Programul țintește recuperarea economică a țării și reformarea instituțiilor statului”, a mai menționat Natalia Gavrilița.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button