fbpx

video | Moldova rămâne în topul țărilor cu cele mai multe condamnări la CEDO, chiar dacă numărul adresărilor a scăzut anul trecut

În 2019, Republica Moldova a fost pe locul cinci în topul țărilor împotriva cărora Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat cele mai multe hotărâri. Anul trecut, moldovenii s-au adresat de 3,4 de ori mai des decât media europeană. Această constatare au făcut-o experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova în urma analizei Raportului de activitate al curții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

CEDO a pronunțat anul trecut 54 de hotărâri în cauze moldovenești, țara noastră plasându-se pe locul cinci din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei. La acest capitol, Moldova devansează cu mult Germania, Spania sau Olanda, țări care au aderat la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului cu mult timp înaintea Moldovei și au o populație cu mult mai mare decât cea a Moldovei.

În total, împotriva Republicii Moldova au fost pronunțate 441 de hotărâri. Cel mai frecvent țara noastră a fost condamnată de CEDO pentru felul în care judecătorii sau procurorii au aplicat legea. Aproximativ 30% sau 16 din 54 de hotărâri pronunțate de CEDO împotriva Moldovei au fost cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

La 31 decembrie 2019, 1056 de cereri moldovenești încă așteptau să fie examinate, dintre care peste 95% au șanse mari de succes. Acest număr depășește numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 22 de ani de când persoanele se pot plânge la CEDO împotriva Moldovei.

Conform raportului, pe parcursul anului trecut curtea a primit cel mai mic număr de cereri îndreptate împotriva Moldovei din ultimii 12 ani. Raportat la populația țării, acesta este foarte mare, Moldova plasându-se pe locul șase din 47 de țări.

În baza tuturor hotărârilor și deciziilor pronunțate până la 31 decembrie 2019, Republica Moldova a fost obligată să plătească peste 17 milioane de euro.

Articole asemănătoare

Back to top button