video | Moldova fără bani cash – o inițiativă înregistrată de PAS în Parlament: „Numerarul este modul de plată preferat al corupției”
Fracțiunea parlamentară a Partidului „Acțiune și Solidaritate” va înregistra astăzi o inițiativă legislativă la secretariatul Parlamentului cu titlul „Moldova fără numerar”. Potrivit autorilor, proiectul de lege ar duce la creșterea veniturilor la bugetul de stat, ar promova plățile electronice și ar reduce utilizarea banilor cash în economie.
În cadrul unei conferințe de presă, deputatul PAS, Dan Perciun, ex-ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, și expertul în economie, Dumitru Vicol, au declarat că proiectul propune o abordare favorabilă atât pentru stat, angajatori, angajați, cetățeni, cât și pentru sectorul bancar. Măsurile urmează a fi implementate în paralel cu reducerea comisioanelor bancare.
„Numerarul este modul de plată preferat al corupției, evaziunii fiscale, remunerării muncii ilegale, finanțării terorismului și spălării banilor. Reducerea utilizării va combate aceste fenomene și va crește veniturile la bugetul de stat, oferind cetățenilor metode alternative de plată, mai comode și mai sigure. Măsurile propuse sunt promovate activ de către UE”, a declarat Perciun.
Potrivit Nataliei Gavrilița, promovarea plăților fără numerar poate aduce o creștere economică adițională de până la 3%, ceea ce ar permite crearea noilor locuri de muncă, majorarea salariilor și sporirea protecției sociale.
Comparativ cu alte țări din regiune, spun autorii inițiativei, utilizarea numerarului în Moldova rămâne a fi deosebit de populară. Conform statisticilor, raportul volumului tranzacțiilor cu carduri per PIB în Moldova a fost de doar 3,7% în 2018, iar în Croația, Ungaria, Polonia și Slovenia acest raport depășea 10% în 2017.
Autorii proiectului de lege propun implementarea următoarelor măsuri:
- Reducerea TVA-ului cu 2% la efectuarea plăților cu cardul sau alte mijloace electronice de plată;
- Plata obligatorie a salariului pe cont pentru toate companiile care au mai mult de 10 angajați cu sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu. Costurile pentru transfer, deservirea cardului și alte costuri aferente vor fi acoperite de către angajator;
- Plafonarea plăților în numerar care pot fi încasate de către persoanele juridice la 10.000 de lei per tranzacție;
- Reducerea plafonului pentru decontările în numerar făcute de către companii până la 10.000 de lei pe lună, cu menținerea tuturor excepțiilor existente la moment;
- Asigurarea posibilității de achitare a plăților prin instrumentele de plată definite electronic (cum ar fi terminalul de plată) de către companiile cu un volum de vânzări mai mare de 500.000 de lei.