fbpx

video | Legea privind restituirea TVA din bugetul Găgăuziei a fost declarată neconstituțională. Deputat: Vom interveni printr-o nouă lege

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional marți, 5 martie, articolul care prevede restituirea TVA-ului din bugetul autonomiei găgăuze. Astfel, modificările recente la Codul Fiscal, și anume articolul 6, aliniat 11, au fost declarate contrare Constituției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din Găgăuzia se va realiza de la bugetul de stat. Restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din Găgăuzia pentru perioada de timp cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, data suspendării acțiunii articolului 6, aliniat 11, din Codul fiscal se va realiza de la bugetul Găgăuziei. În cazul în care suma restituirii taxelor pe valoare adăugată și a accizelor depășește suma taxelor pe valoare adăugată și a accizelor colectate la bugetul Găgăuziei, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, a declarat Domnica Manole, președinta Curții Constituționale.

Decizia a fost luată în baza a două sesizări; una din partea Adunării Populare a Găgăuziei, iar alta din partea fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Deputat PAS: Vom interveni rapid printr-o nouă lege pentru a ne asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni

Deputatul PAS, Radu Marian, spune că decizia a fost luată probabil din considerente de procedură și că situația nu va fi lăsată așa cum este acum, urmând ca guvernarea să propună în cel mai scurt timp o nouă lege prin care se va „asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă – bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”.

„Am luat act de decizia Curții Constituționale cu referire la legea cu privire la returnare a TVA către agenții economic locali din bugetul UTAG. Înțeleg că decizia a fost luată din considerente de procedură. Țin să amintesc că proiectul de lege s-a aflat în Parlament timp de peste 3 luni, timp în care proiectul de lege a fost consultat cu părțile implicate.

Vom aștepta decizia motivată a Curții și în baza acesteia, vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege. Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă – bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a anunțat parlamentarul.

„Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadîr-Lunga, sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale.

Vom avea un dialog constant cu reprezentanții din raioanele Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”, a adăugat deputatul.

Articole asemănătoare

Back to top button