fbpx

video | Jurnaliști din Republica Moldova au reușit să cumpere un test negativ la COVID-19. Reacția șefului CRDM: „Vreți să vă lăudați cu asta?”

Testul la COVID-19 a costat echipa de jurnaliști de la Ziarul de Gardă 300 de lei. Aceștia au realizat o investigație în care au stabilit că documentul se eliberează de Asociația Medicilor de Familie din sectorul Ciocana al Capitalei, are număr de înregistrare adevărat, însă fals este numele deținătorului. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Intermediara prin care s-a realizat achiziția este o femeie din Orhei, despre care jurnaliștii scriu că o cheamă Aurelia. Acesta a primit prin Viber fotografii cu actul de identitate și cu cel pe care îl va prezenta beneficiarul la vamă, dar și informații despre ziua și ora exactă a plecării.

Documentul a fost gata a doua zi. Aceasta a asigurat reportera că nu va avea problema la ieșirea din țară, dar a avertizat-o că nu poate intra cu rezultatul analizei în Republica Moldova când va reveni.

Ulterior, pentru o reacție au fost contactați reprezentanții laboratorului. Ei au confirmat că au existat probe prelevate pentru certificatul respectiv, însă numele deținătorului nu coincide. Așadar, reprezentanții Ziarului de Gardă au fost redirecționați către șefa laboratorului, angajata care a confirmat datele refuzând să i se dezvăluie identitatea.

Ultima, însă, a cerut să i se acorde aprobarea șefului Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, Andrei Testemițanu. Acesta i-a întrebat pe reporteri dacă „vor să se laude” că au reușit să cumpere testul negativ și i-a îndemnat să se adreseze la Centrul Național Anticorupție, așa cum au făcut-o apoi și cei de la Ministerul Sănătății.

„Eu cred că este ceva ieșit din comun. Dacă sunt semnale și cazuri concrete depistate în cadrul investigațiilor efectuate, ar fi bine să le cunoaștem și noi, pentru a contracara asemenea situații. (…)Așa ceva este inadmisibil. Fiecare persoană care poate beneficia de asemenea test fals îi pune în pericol, în primul rând, pe cei apropiați familiei sale, pe colegii de serviciu și, în general, comunitatea. Organele de drept trebuie să se ocupe (…)”, a declarat pentru Ziarul de Gardă  Tatiana Zatîc, șefa interimară de la Ministerul Sănătății.

De menționat este și faptul că jurnaliștii au contactat-o pe femeia care le-a vândut testul peste o perioadă, însă ea le-a spus că este ascultată și că laboratorul s-a închis. În același timp, potrivit materialului publicat, documentul este semnat de două angajate: Victoria Rusu, biolog și Angela Donica, șefă de laborator. Ele, însă, nu mai activează în cadrul Asociației Medicale Teritoriale Ciocana. Vicedirectoarea instituției, Zinaida Obrijanu, susține că una dintre ele, Victoria Rusu, este cunoscută în sistemul medical după ce a fost implicată într-un scandal legat de falsificarea vaccinurilor pentru copii acum câțiva ani.

Materialul integral poate fi găsit aici.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button