fbpx

video | Guvernatorul BNM: În toamnă, inflația ar putea ajunge la 35%

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, prognozează că inflația și-ar putea atinge vârful în lunile octombrie – noiembrie 2022, când va ajunge la aproape 35%, după care va începe să scadă, dacă nu vor interveni alte șocuri economice. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Prognoza indică faptul că vârful inflației va fi în lunile octombrie – noiembrie, după care așteptările noastre sunt că va urma un trend descendent, cu condiția ca nu vor apărea șocuri noi pe care nu le-am bănuit când am făcut această prognoză. Alimentele și prețurile reglementate vor fi elementele care vor influența inflația. Deciziile de politică monetară au menirea să tempereze ritmul de creștere a prețurilor, dar nu și reducerea lor. Deciziile BNM sunt pentru a reducea inflația în orizontul de prognoză de 5% plus, minus 1,5%”, a declarat guvernatorul BNM în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Octavian Armașu, inflația este generată în mare parte de condițiile externe, în special evoluția prețurilor la nivel internațional.

„În luna februarie-martie am avut o creștere mare a IPC-ului, apoi ritmul de creștere a scăzut, nu prețurile au scăzut, dar ritmul de creștere a scăzut. Prețul la gaz la fel influențează mult, pentru că face parte din prețurile reglementate și observăm că, cu toate că are fluctuații, trendul este ascendent. Aici mai sunt și tarifele la transport, transport urban, interurban, apă, canalizare, acestea toate au suferit ajustări semnificative. Presiunile inflationiste vin și din partea costurilor. Contribuție foarte importantă o are sectorul energetic și prelucratorii, acolo costurile tot cresc și crestet și inflația”, a mai declarat Armașu.

Articole asemănătoare

Back to top button