fbpx

video | Estonia oferă R. Moldova 100.000 de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni

Estonia oferă Republicii Moldova un ajutor financiar în valoare de 100.000 de euro, pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, care fug din calea războiului. Anunțul a fost făcut de către președintele Estoniei, Alar Karis, în cadrul unei conferințe de presă susținută cu omoloaga sa moldoveană, Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Estonia fiind, de asemenea o țară mica, înțelege foarte bine provocările cu care vă ciocniți, mai ales în aceste timpuri complicate în regiune. Republica Moldova a demonstrat că are inimă generoasă, în pofida tuturor dificultăților”, a declarat președintele Estoniei.

Totodată, președintele estonian menționează că Republica Moldova este nemijlocit parte din familia europeană și „nimeni nu pune la îndoială acest lucru”.

„Experiența Estoniei demonstrează că e un parcurs dificil cu multe reforme de implementat. Puteți miza pe asistența noastră. Dorim ca Republica Moldova să devină un stat al Uniunii Europene cu drepturi depline și vom acorda orice ajutor va fi necesar”, mai declară Alaris Karis.

În replică, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, mulțumește Estoniei pentru sprijinul acordat țării noastre în parcursul european.

„Estonia a sprijinit mereu parcursul și aspirațiile noastre europene, fapt pentru care vă mulțumim. Mizăm și de această dată pe susținerea dumneavoastră”, a declarat șefa statului.

De asemenea, președinta Sandu amintește că resursele Republicii Moldova sunt limitate, iar sprijinul comunității internaționale întru gestionarea crizei refugiaților ucraineni este esențială. Astfel, șefa statului mulțumește Estoniei pentru donația de 100.000 de euro oferită Republicii Moldova.

„Concetățenii mei s-au mobilizat exemplar pentru a ajuta refugiații din Ucraina; o vom face în continuare atât timp cât va fi necesar, dar resursele Republicii Moldova sunt limitate, de aceea avem nevoie de ajutorul partenerilor internaționali pentru ca povara acestei provocări să fie mai puțin resimțită de cetățenii noștri. Mulțumesc Estoniei pentru donația de 100.000 de euro oferită țării noastre pentru gestionarea fluxului de refugiați”, a menționat Sandu.

Totodată, Maia Sandu solicită Estoniei să-și deschidă piețele pentru producția moldovenească, care nu mai poate ajunge pe piețele dine est, din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia.

„Războiul din Ucraina afectează profund țara noastră. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est. Și importurile au fost afectate. Situația de securitate economică din regiune rămâne complicată. Avem nevoie ca țări precum Estonia și alte state membre ale Uniunii Europene să-și deschidă piețele pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului. Primesc zilnic solicitări de ajutor de la companii care și-au pierdut veniturile din cauza lipsei accesului la aceste piețe. Un asemenea gest va constitui un sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni”, mai adaugă președinta Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button