fbpx

video | Doi tineri sunt acuzați de spălare de bani în sumă de circa jumătate de milion de lei. Ce pedeapsă riscă?

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a doi tineri acuzați de spălare de bani în sumă de circa 500.000 de lei, proveniți din escrocherie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai exact, adevărații făptași au creat o schemă de introducere prin contrabandă a drogurilor în sumă de aproximativ nouă milioane de lei pe teritoriul Moldovei, de comercializare a lor, precum și de spălare a banilor rezultați din această activitate criminală. Paralel cu activitatea acestora, cei doi tineri trimiși în judecată ar fi pretins că vând aceleași produse, din aceeași grupare (fără ca să cunoască membrii acelei grupări), dar de fapt după primirea banilor nu ar fi livrat produsele, ci ar fi comis și fapta de spălare a banilor.

Astfel, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Direcției Investigarea Fraudelor Economice, au documentat pe parcursul unui an de zile activitatea acestora, în scopul acumulării materialului probatoriu necesar cercetării faptelor. Potrivit datelor acumulate, schema infracțională era realizată de către învinuiţi – membri ai unei grupări criminale – prin intermediul a cinci canale de comunicare securizată în aplicația de mesagerie rapidă „Telegram”. Acolo, aceștia publicau informații despre comercializarea drogurilor și le permiteau să intre doar utilizatorii de încredere care erau recomandați reciproc, iar persoanele terțe nu aveau acces pe acest canal.

Potențialii cumpărători primeau indicații referitor la modalitatea de procurare a drogurilor și anume: aceștia trebuiau să-i expedieze administratorului canalului o imagine fotografică din preajma terminalelor de plăți electronice. Ulterior, aceștia primeau detaliile contului bancar sau un portmoneu electronic, unde urmau să depună banii. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia administratorului canalului o fotografie a bonului fiscal, care confirma alimentarea contului bancar sau a portmoneului electronic, iar ulterior primea o adresă în aplicatia IMGUR, I.POSTIMG.CC, sau alte aplicații de localizare, de unde urmau să ridice drogurile.

În aceste scopuri, făptașii au deschis  conturi electronice virtuale în diferite sisteme de plată electronică de tip:  „Bpay.md”, „Yandexmoney”, „Webmoney”, „Payways systems”, „QIWI”, precum și portmonee electronice pentru operațiuni cu criptovaluta de tip „Bitcoin” și „Laitcoin”.

În paralel cu această grupare criminală, activau și doi tineri cu vârste de 20 de ani, care nu-i cunoșteau pe membrii grupării criminale. Cei doi tineri ar fi creat canale cu denumiri asemănătoare în rețeaua „Telegram” unde publicau aceleași anunțuri despre vânzarea drogurilor. După ce banii erau depuși pe contul bancar sau în portmoneul electronic indicat de cei doi tineri, potențialii cumpărători erau înlăturați din canalul de comunicare și le era blocat accesul. În acest mod, făptașii ar fi dobândit ilicit bunurile altor persoane, prin escrocherie.

Următorul pas al celor doi tineri ar fi fost să evite situațiile în care puteau fi găsiți de oamenii legii. Astfel, aceștia ar fi convertit sumele în ruble rusești, iar criptovaluta ar fi convertit-o în „Qiwi” – ruble rusești. Mai mult decât atât, mijloacele bănești acumulate pe conturile portmoneelor electronice din Moldova le-ar fi transferat pe altele din Rusia și apoi din nou în Moldova, convertiți în lei moldovenești, pe conturile deschise într-o bancă comercială.

Astfel, în perioada februarie 2018 – august 2019 pe conturile bancare deschise în Moldova, aceștia ar fi transferat bani proveniți din aceste activități în sumă de 482.395,09 de lei, pe care îi extrăgeau zilnic din bancomatele din Chișinău ale băncii.

Pentru faptele comise, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, și respectiv până la patru ani. Membrii grupării criminale care comercializau drogurile sunt cercetați în stare de arest, în cadrul altei cauze penale. PCCOCS va reveni cu detalii, în limitele legii.

Articole asemănătoare

Back to top button