fbpx

video | Depuneri de flori și… protest. Astăzi sunt comemorați eroii căzuți în Războiul de pe Nistru

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 28 de ani de când Republica Moldova îi comemorează pe eroii care și-au pierdut viața în Războiul de pe Nistru. Cu această ocazie, mai mulți oficiali depun flori la complexul memorial „Maica Îndurerată” din Chișinău.

Dis-de-dimineață, cu flori în mână, au plecat șeful statului – Igor Dodon, președinta Parlamentului – Zinaida Greceanîi și prim-ministrul Ion Chicu. Aceștia, însă, au fost întâmpinați inițial de câteva persoane care au protestat, strigând „Dodon trădătorul”, transmite deschide.md.

Foto: deschide.md

Cei trei funcționari din conducerea de stat au venit, ulterior, cu un apel comun: „În ziua de 2 martie 1992 a fost deschisă o nouă pagină din istoria contemporană a Republicii Moldova. Țara noastră a devenit un stat membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite. A fost restabilit dreptul istoric, legal la statalitatea continuă a poporului moldovenesc, la suveranitatea și independența statului moldovenesc, care datează de mai bine de 660 de ani.

Totodată, evenimentele tragice din 1992, relative la conflictul transnistrean, au constituit cea mai obscură și tristă filă din istoria modernă a țării noastre. Consecințele acelor confruntări armate se mai fac încă resimțite în societatea moldovenească, având un impact vizibil asupra vieții politice și socioeconomice a întregii țări. La 2 martie, de Ziua Comemorării, îi pomenim pe toți cei căzuți în conflictul armat de pe Nistru.

Avem convingerea că toți locuitorii Republicii Moldova, clasa politică, mediul academic și societatea civilă trebuie să depunem eforturile necesare ca să depășim consecințele conflictului transnistrean, pentru a lăsa urmașilor noștri o țară pașnică, stabilă și prosperă.

Reafirmând năzuința poporului moldovenesc de a trăi în pace și bunăstare, vă îndemnăm ca împreună să făurim și să dezvoltăm în continuare Republica Moldova. Noi, copiii și nepoții noștri merităm o viață mai bună astăzi, merităm o viață mai bună și mâine. „Suntem convinși – Moldova are viitor!””, au transmis aceștia.

Menționăm că această zi a fost proclamată de către Parlament – Ziua Memoriei. Așadar, 2 martie 1992 este considerată ziua declanșării Războiului de pe Nistru, atunci când Republica Moldova devine membră ONU, ceea ce duce la recunoașterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor „republici” nistreană și găgăuză.

Articole asemănătoare

Back to top button