fbpx

Vaccinuri, echipamente medicale și milioane de euro! Promisiunile pe care le-a primit de la europeni Maia Sandu

După vizita sa la Bruxelles, Maia Sandu anunță că a discutat cu mai mulți oficiali europeni despre ajutorul care poate fi oferit Republicii Moldova în contextul situației sanitare precare. Președinta afirmă  că a primit promisiunea de a fi identificate soluții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sandu a precizat că a solicitat și echipamente medicale necesare în contextul pandemiei. Potrivit ei, instituțiile UE, în cooperare cu alte organizații internaționale vor încerca să „ajute suplimentar” Moldova.

„Toți interlocutorii au promis să caute soluții rapide pentru ca vaccinul să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. (…) Am obținut, de asemena, confirmarea că 21,4 de milioane de euro din Programul de sprijin al reformei Poliției vor fi alocate cât de curant posibil. Am ajuns la înțelegerea potrivit căreia Contractul de rezilienta, in valoare de 15 milioane de euro, sub formă de grant, să fie semnat și debursat cât de curând posibil”, a declarat Sandu în cadrul unui briefing.

Șefa statului a conchis că în următoarele luni, la Bruxelles, se va decide asupra cadrului unic de sprijin bilateral pentru următorii șapte ani, dar și sprijinul pe care Moldova ar putea să îl acceseze în cadrul Parteneriatului Estic pentru următorii 10 ani.

Precizăm că, Maia Sandu a revenit în această dimineață de la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi, Charles Michel – președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene, Olivér Várhelyi – comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, președintele Parlamentului European – David Sassoli, alți oficiali din cadrul UE, dar și cu Regele Philippe al Belgiei.

Chiar dacă a vorbit despre necesitatea dizolvării Parlamentului în cadrul declarațiilor de presă, Sandu a ezitat să comenteze decizia Curții Constituționale (CC), care spune că Legislativul nu poate fi autodizolvat, dar nici nu a venit cu o reacție la ultimatumul înaintat de socialiști și adresarea lor la CC. Președinta, însă, a punctat că aceste subiecte urmează a fi abordate ulterior, în cadrul altei întâlniri cu jurnaliștii.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button