fbpx

update | Documentul care confirmă retragerea cetățeniei lui Cristian Rizea: „Ar fi ascuns date pertinente”

(update)

Cristian Rizea a fost lăsat fără cetățenia Republicii Moldova deoarece fi ascuns date pertinente care cad sub incidența legislației. Acestea constituiau temei de refuz în acordarea cetățeniei Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Știrea inițială

Igor Dodon a anunțat că fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat în România, au fost lipsit de cetățenia țării noastre. Se consideră că acesta s-ar ascunde în Republica Moldova sub protecția autorităților de la Chișinău, 

Conform președintelui în exercițiu, autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului urmează să întreprindă colaboreze în vedere extrădării lui Rizea în România. Ulterior, acesta ar urma să fie pedepsit conform prevederilor legislației române.

Precizăm că, anterior, presa română a realizat o investigație în care relata Rizea a fost condamnat patru ani şi opt luni de pușcărie pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Conform DNA, în 2015, politicianul a pretins de la un om de afaceri 300.000 de euro, ascunzând estorcarea prin două contracte fictive de împrumut.

Peste trei ani, în 2018, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Potrivit surselor citate de Gândul.ro obţinerea documentelor necesare nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliați PDM și PSRM, inclusiv celor din cabinetul lui Igor Dodon. Acesta ar fi avut „colaborări” cu Artur Gumeniuc, care deținea atunci funcția de consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale.

Anterior, Președinția Republicii Moldova a infirmat informațiile apărute în presă. Instituția a comunicat că „șeful statului acordă cetățenie prin decret prezidențial, doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii”.

Articole asemănătoare

Back to top button