fbpx

update | Doar 1000 de doze de Pfizer pentru doritorii de a se imuniza în cadrul maratonului de vaccinare USMF din Chișinău

Update (13:30) Centrul de vaccinare deschis în incinta Universității de Medicină și Farmacie,  în cadrul Maratonului de imunizare „De la student la student”, a primit doar 1000 de doze de vaccin Pfizer, scrie Ziarul de Gardă.

Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (USMF) spun că, cel mai probabil, dozele de Pfizer se vor epuiza astăzi și că au făcut solicitare oficială către autorități pentru a primi cel puțin încă o mie de doze, doar că nu există un răspuns deocamdată.

„Pfizer am primit o mie de doze. Noi am mai solicitat încă o mie, dar autoritățile încă discută dacă o să ne ofere sau nu. Noi am solicitat de ieri, cunoaștem interesul pentru acest vaccin și am solicitat maximal posibil. Deocamdată, pentru azi, avem doar o mie și nu este sigur dacă pentru mâine vom primi încă o mie. La sfârșitul zilei vom informa dacă primim sau nu. Universitatea a făcut demers oficial. Sperăm că autoritățile vor vedea că lumea totuși vine la vaccinare și se vor sesiza. Probabil o mie de oameni deja sunt în rând la centrul de vaccinare. Cu siguranță astăzi dozele de Pfizer se vor epuiza”, a declarat pentru sursa citată Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice a USMF.

Pe lângă serul Pfizer, USMF a primit și câte 5000 de doze de vaccin Sinopharm și AstraZeneca. Și cu aceste seruri oamenii se pot imuniza fără programare pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică.

Știre inițială:

În primele patru ore de la lansarea maratonului de vaccinare organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în cele două puncte de vaccinare deschise s-au imunizat 530 de persoane. Primii care s-au vaccinat au fost studenții USMF, ai UTM și ai USM.

În Campusul universitar din regiunea Mălina Mică a capitalei au fost deschise două puncte de imunizare. Începând de sâmbătă, la cele  șase fluxuri organizate în Complexul Sociocultural Universitar se va efectua vaccinarea cu Pfizer, iar la cele patru fluxuri din Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu, 27) – cu Sinopharm și AstraZeneca. Maratonul se va încheia duminică, ora 21:00.

În procesul de vaccinare sunt antrenate în jur de 400 de persoane – medici de familie și asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academice – cadre științifico-didactice de la catedrele clinice, medici-rezidenți, studenți și personal administrativ.

USMF „Nicolae Testemițanu” va asigura și rapelul (a doua doză): în perioada 11-13 iunie – cu vaccinurile Sinopharm și Pfizer, și în perioada 16-18 iulie – cu AstraZeneca.

Amintim că USMF desfășoară un maraton universitar de imunizare cu genericul „De la student la student”, în perioada 21-23 mai. Acțiunea se desfășoară în contextul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 și este destinată tuturor cetățenilor, în special studenților, masteranzilor, studenților-doctoranzi, medicilor-rezidenți, cadrelor didactice, elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar și tuturor categoriilor de personal din toate instituțiile de învățământ din republică.

Startul maratonului a fost dat vineri, cu începere de la ora 15:00. Acțiunea se va desfășura până duminică, ora 21:00, fără programare, în regim non-stop – 24/24, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit – primul vaccinat.

În Campusul universitar din regiunea Mălina Mică a capitalei vor fi organizate 10 puncte de vaccinare, unde vor fi disponibile două tipuri de vaccin – Sinopharm și AstraZeneca. Trei fluxuri vor fi deschise în incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu, 27), unde va avea loc imunizarea cu vaccinul Sinopharm, și șapte – în  Complexul Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 25) – cu  AstraZeneca.

„Considerăm că experiența frumoasă a universităților de medicină din România poate fi preluată și de țara noastră, în condițiile în care USMF „Nicolae Testemițanu” dispune de resurse umane și spații pentru amenajarea mai multor puncte de vaccinare. Prin această acțiune, sperăm să reușim să vaccinăm cât mai mulți tineri și cadre didactice, pentru a putea relua procesul de învățământ cu prezența fizică a beneficiarilor de studii, în anul de învățământ 2021-2022”, a declarat rectorul Universității, profesorul Emil Ceban.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susține inițiativa USMF „Nicolae Testemițanu” și va asigura echipamentul tehnic și stocul necesar de vaccinuri. Potrivit secretarului de stat Denis Cernelea, „imunizarea populației constituie o prioritate de sănătate publică, iar Ministerul depune tot efortul pentru a asigura cetățenilor Republicii Moldova acces la vaccinul anti-COVID-19, conform recomandărilor internaționale și a protocoalelor clinice naționale. Revenirea la o normalitate social-economică constituie o prioritate comună, astfel ca procesul de vaccinare să fie unul cât mai organizat pentru atingerea obiectivului de obținere a imunizării colective”.

În procesul de vaccinare vor fi antrenați medici de familie și asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academice – cadre științifico-didactice de la catedrele clinice,  medici-rezidenți, studenți și personal administrativ.

Procesul de imunizare prevede câteva etape, iar în acest scop a fost organizat traseul pacientului. La punctul de intrare în centrul de vaccinare, persoana își verifică temperatura și își dezinfectează mâinile, după care merge la punctul de înregistrare, unde este consultată de medic (se efectuează screeningul medical) și, în baza datelor din buletinul de identitate, este înscrisă în Registrul electronic de vaccinare COVID-19 (RVC19). Persoana primește toată informația despre vaccin, producător, etape de vaccinare, indicații, contraindicații, posibile reacții adverse, după care semnează Acordul informat privind imunizarea. Ulterior, persoana este direcționată în sala de vaccinare, unde i se arată vaccinul, termenul de valabilitate, ce va fi administrat în partea superioară a brațului. Persoanei i se eliberează un certificat de confirmare a imunizării, după care este condusă în sala de supraveghere post-vaccinare, unde starea este monitorizată timp de 15 minute. Toate persoanele vaccinate părăsesc centrul de vaccinare prin punctul de ieșire.

Totodată, a fost deschisă Linia Verde 062 025 555 pentru sesizarea reacțiilor adverse postvaccinare. În cazul în care apar reacții adverse severe în următoarele 24-48 ore de la administrarea vaccinului, va fi informat medicul de familie sau serviciul de urgență.

Acțiunea este organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, cu suportul Consiliului Rectorilor din Moldova.

Pentru această acțiune de amploare, USMF „Nicolae Testemițanu” a deschis un Call Centru: 060 483 333, 060 295 555, unde vor fi oferite orice informații suplimentare.

Articole asemănătoare

Back to top button