fbpx

update | Chirtoacă susține că va contesta refuzul examinării sesizării împotriva lui Robu: „Este ridicol si obraznic”

(update 16:00) Fostul edil al Chișinăului, Dorin Chirtoacă susține că va contesta la noua șefă a Procuraturii Anticorupție. Veronica Dragalin, refuzul Procuraturii de a examina sesizarea împotriva lui Dumitru Robu. Ex-primarul susține că acest refuz este „o batjocură și insultă la adresa democrației și a statului de drept”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Știrea inițială

Procuratura Anticorupție anunță că nu va deschide vreun dosar împotriva procurorului general interimar, Dumitru Robu, în urma plângerii depusă de ex-edilul capitalei, Dorin Chirtoacă. Instituția menționează că adresarea lui Chirtoacă nu conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni.

În opinia procurorului de caz, Nadejda Busuioc, soluția respectivă – de a refuza primire pentru examinare, a fost determinată de următoarele argumente: „sesizarea lui Dorin Chirtoacă nu conține expunerea de fapte referitor la infracţiuni săvârşite, pregătite sau în curs de pregătire de către Procurorul General interimar Dumitru Robu, ci reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului Dumitru Robu, efectuate în cadrul desfășurării urmăririi penale și judecării cauzei în privința lui Dorin Chirtoacă în comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe acest segment fiind acordate suficiente garanții procesuale, care urmau a fi realizate de către numit conform prescripțiilor stabilite de Codul de procedură penală”.

Astfel, procurorul a constatat că adresarea lui Dorin Chirtoacă nu reprezintă o sesizare despre infracțiuni, dar este o plângere împotriva activității procesuale efectuate de către domnul Dumitru Robu în calitate de procuror pe cazul petentului.

Procuratura Anticorupție menționează că în conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, asemenea categorie de adresări, care exprimă dezacordul cu acțiunile, inacțiunile sau actele procesuale ale procurorului se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior, iar ulterior în ordinea controlului judiciar, dar nu ca sesizări despre comiterea infracțiunilor.

Decizia procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, prin care s-a refuzat primirea sesizării, poate fi contestată procurorului ierarhic superior în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

Articole asemănătoare

Back to top button