fbpx

„Unul din criteriile pentru asistența UE sunt reformele în justiţie”. Mesajul Bruxelles-ului după scoatere de sub urmărire a judecătorilor cercetați în dosarul Laundromatului

Scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor care au fost cercetați în dosarul Laundromatului și restabilirea unora dintre ei în funcție pune în gardă comunitatea europeană. Potrivit reprezentanților Consiliului UE, acest fapt „reprezintă o lovitură gravă dată angajamentelor Republicii Moldova de a combate spălarea banilor şi de a stopa corupţia şi interesele particulare”.

Peter Stano, purtător de cuvânt principal pentru afaceri externe şi politică de securitate a Uniunii Europene a abordat subiectul în cadrul unui briefing susținut în contextul scrutinului de pe 1 noiembrie. Oficialul a precizat că  „procedurile judiciare nu au respectat principiul transparenței”.

Acest fapt subminează şi mai mult încrederea poporului în instituţiile de stat. (…) UE, în calitate de cel mai mare furnizor de asistenţă financiară şi altele tipuri de asistenţă, îşi exprimă clar viziunea ca unul din criteriile pentru a continua sprijinul sunt reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare”, a spus Peter Stano.

Și Peter Michalko, ambasadorul UE în țara noastră, a declarat că „scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor cercetați în dosarul Laundromatului este un eșec al Republicii Moldova”. Diplomatul consideră că acest fapt reprezintă „un semnal foarte negativ pentru societate și justiție”.

Amintim că, pe 21 octombrie, s-a aflat despre faptul că 13 dintre cei 15 magistrați care erau anchetați în dosarul Laundromatului au fost scoși de sub urmărire penală. Ulterior, cinci dintre ei au fost restabiliți în funcție și urmează să primească salariile pentru patru ani.

Ca urmare a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Fadei Nagacevschii a criticat Consiliul Superior al Magistraturii. Șeful de la Ministerul Justiției a declarat că instituția este „lipsită de autoritate și credibilitate și afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc”

Articole asemănătoare

Back to top button