fbpx

„Un semnal negativ pentru societate și justiție”. Ambasadorul UE în Moldova, despre scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor cercetați în dosarul Laundromatului

Scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor cercetați în dosarul Laundromatului este un eșec al Republicii Moldova, consideră Peter Michalko, ambasadorul UE în țara noastră. Potrivit lui, astfel sunt afectate și angajamentele referitoare la justiție, asumate de RM în fața partenerilor internaționali.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform diplomatului, pe lângă aspectul ce ține de parteneriatele pe care le are Moldova, restabilirea în funcție judecătorilor vizați în dosar subminează încrederea cetățenilor în justiție. Declarația a fost făcută în studioul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Din păcate, multe fenomene negative din trecut nu au dispărut. Laundromatul a fost o crimă mai mare chiar decât jaful miliardului. Acum acești judecători au fost scoși de sub urmărire penală și reinstalați în funcție. Nu a fost pronunțată nicio sentință și acesta este un eșec foarte mare din punct de vedere al angajamentelor RM privind justiția în fața partenerilor internaționali. Este un semnal foarte negativ pentru societate și justiție”, a declarat Peter Michalko.

Amintim că, pe 21 octombrie, în spațiul public au apărut informații despre faptul că 13 dintre cei 15 magistrați care erau anchetați în dosarul Laundromatului au fost scoși de sub urmărire penală de către responsabilii de la Procuratura Anticorupție.

Ulterior, cinci dintre ei au fost restabiliți în funcție și urmează să primească salariile pentru patru ani, timp în care au fost suspendați din exercitarea atribuțiilor. Ca urmare a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Fadei Nagacevschii a declarat că instituția „lipsită de autoritate și credibilitate, afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc”

Citește și: Judecători vizați în Laundromat, restabiliți în funcție. Nagacevschi: Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în sistem

Articole asemănătoare

Back to top button