fbpx

ultima oră | Ucraina oprește exportul de energie electrică către R. Moldova. Celelalte țări afectate de decizie

Ucraina nu va mai exporta energie electrică din 11 octombrie. Decizia a fost luată drept urmare a atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice. Anunțul a fost făcut luni, 10 octombrie, de către Ministerul Energiei al Ucrainei, anunță UNIAN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Atacurile cu rachete de astăzi, care au afectat generarea termică și substațiile electrice, obligă Ucraina să înceteze exportul de energie electrică din 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a explicat Ministerul Energiei.

Chiar și după ce centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, a fost oprită, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni în exportul de energie electrică, a subliniat ministerul.

Menționăm că Energocom a semnat următoarele contracte de furnizare a energiei electrice pentru luna octombrie :

  • Pentru 67% a fost semnat contract cu Centrala de la Cuciurgan la preţul de 62,5 USD/MWh.
  • Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania ucraineană Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.
  • Pentru 3% din achiziție a fost încheiat contract cu compania ucraineană Ukrhydroenergo, la preţul de 132,0 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Ucraina a exportat energie și în Polonia, astfel ajutând Europa să înlocuiască gazul din Rusia ca sursă de producție a energiei electrice și contribuind la stabilitatea sistemului energetic european.

Amintim că luni, 10 octombrie, rușii au atacat mai multe dintre regiunile Ucrainei precum: Vinița, Lviv, Mykolaiv, Kirovograd, Poltava, Ternopil, Jîtomîr. Rachete au lovit obiective de infrastructură civilă, zone rezidențiale și inclusiv zona centrală a Kievului, iar unele surse transmit că de o parte dintre lovituri au fost responsabile dronele kamikaze iraniene care ar fi fost lansate de pe teritoriul Belarusului.

De asemenea, în contextul atacurilor aeriene rusești din dimineața zilei de luni, 10 octombrie, asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării a informat că între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Citește și: R. Moldova „condamnă ferm atacurile necruțătoare ale Rusiei împotriva civililor din toată Ucraina”

Articole asemănătoare

Back to top button