fbpx

Tiraspolul, scrisoare la ONU și OSCE: Chișinăul strangulează economia Transnistriei. Ce spune Biroul de Reintegrare

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a trimis câte o scrisoare liderilor ONU, Antonio Guterres, și OSCE, Helga Maria Schmid, în care acuză Chișinăul de „strangulare economică a regiunii transnistrene și presiune energetică asupra populației”. Acesta cere comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni „o catastrofă umanitară” în stânga Nistrului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„…suntem nevoiți să afirmăm cu regret că stadiul actual al relațiilor dintre regiunea transnistreană și Republica Moldova, ținând cont de situația internațională actuală, poate fi caracterizat ca o fază de criză profundă. Din a doua jumătate a anului 2019, partea moldovenească a ignorat complet obligațiile asumate anterior cuprinse în pachetul de acorduri Berlin Plus”, se arată în scrisoarea expediată de Krasnoselski.

De asemenea, liderul de la Tiraspol învinuiește guvernarea de la Chișinău de stagnarea activității economice a Transnistriei prin limitarea aprovizionării cu bunuri esențiale, prin ignorarea obligațiile asumate anterior cuprinse în pachetul de acorduri Berlin Plus, dar și prin reducerea volumele livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană ca și urmare a „sancțiunilor” Rusiei pentru Republica Moldova.

Continuarea politicii moldovenești de strangulare economică a regiunii transnistrene și presiunea energetică asupra populației în condiții de instabilitate sporită în regiune va însemna prăbușirea economiei și distrugerea sferei sociale”, se mai arată în scrisoare.

Biroul de Reintegrare, care a venit cu o reacție în acest sens, spune că „demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea, șantajând Republica Moldova”. Totodată, Biroul de Reintegrare consideră că acuzațiile Tiraspolului la adresa Chișinăului au scopul de „a tensiona situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare”.

Potrivit comunicatului emis de Biroului de Reintegrare, criza energetică din ambele părți ale Nistrului a fost cauzată de „deciziile nejustificate ale Gazprom” și că partea rusă „se face responsabilă de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană”.

Articole asemănătoare

Back to top button