fbpx

studiu | Circa 2/3 dintre moldoveni nu merg la odihnă. Destinațiile pe care le preferă cei care își organizează escapade peste hotare

În Republica Moldova, 2/3 dintre cetățeni nu merg la odihnă. Alții 32,4% au fost cel puțin o dată în ultimii cinci ani, iar dintre ei 15% au mers o dată în an, 12% – o dată la câțiva ani, iar 5% – de 2-3 ori pe an. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj de opinie național, realizat de către CBS AXA, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, pe un eșantion de 1114 persoane.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Datele au fost prezentate vineri, 14 mai, de către Veaceslav Ioniță, expertul în politici economice ale IDIS „Viitorul”, în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Analize Economice cu Veaceslav Ioniță”. Conform lui, în perioadă pandemică am avut o scădere de 4,3 ori a numărului de călătorii în scop de odihnă, comparativ cu anul 2019.

Expertul decalară că 80% dintre călătoriile de odihnă ale moldovenilor sunt făcute peste hotare, iar destinația preferată este Ucraina, urmată de Bulgaria, Turcia, România, Italia, Grecia, Franța, Spania, Rusia SUA, Muntenegru.

Veaceslav Ioniță a menționat că în Republica Moldova sunt în jur de 2,6 milioane de cetățeni, iar 32% dintre aceștia cel puțin o dată la câțiva ani merg undeva la odihnă. Fiecare al doilea tânăr merge cel puțin o dată în câțiva ani la odihnă, majoritatea turiștilor moldoveni locuiesc la oraș, iar mai mult de jumătate dintre ei au studii superioare.

În general, moldovenii aleg să meargă la odihnă pe cont propriu. Circa 74% dintre cetățeni nu apelează la serviciile unei agenții de turism, iar cei care apelează la asemenea servicii au 30-44 de ani sau 60+, studii superioare și venituri înalte.

Sondajul mai arată că moldovenii care se odihnesc în Ucraina au, în mare parte, studii medii generale, venituri medii, duc un mod de viață modest, astfel că își permit să se odihnească la un preț nu foarte mare și aproape de casă pentru a-și minimiza costurile. În România se odihnesc cel mai mult tinerii, de vârsta 18-29 de ani, în mare parte cu studii medii general, cu un nivel de trai mai scăzut.

Studiul integral poate fi consultat aici.

Articole asemănătoare

Back to top button