fbpx

Studenții din Iaşi solicită Guvernului să elimine toate restricţiile la graniţa dintre România şi R. Moldova

Liga Studenţilor din Iaşi solicită Guvernului să elimine toate restricţiile la graniţa dintre România şi Republica Moldova. Reprezentanţii studenţilor consideră că restricţiile aduc prejudicii de imagine României şi provoacă pierderi economice celor vizaţi de reguli. Bursa le ajunge studenţilor pentru cel mult trei teste PCR.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Guvernului să elimine toate restricţiile de la graniţa dintre România şi Republica Moldova, precum şi restricţiile aplicabile cetăţenilor români şi etnicilor români cu permis de şedere la frontiera cu toate statele vecine, dar şi eliminarea obligativităţii completării formularului PLF şi anularea amenzilor, măsurile restrictive afectându-i în mod grav pe studenţi, în special pe studenţii etnici români, precum şi familiile acestora.

Potrivit studenţilor, deşi există o excepţie introdusă de guvern la solicitarea Ligii Studenţilor (LS IAŞI) în mai 2020 pentru studenţii şi elevii etnici români, aceştia nefiind obligaţi să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test PCR pentru intrarea în România, aceasta se aplică teoretic doar pentru cei care „fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare”.

Bursa studenţilor este de 65 de euro

Reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi mai spus că „interpretând în mod absurd această normă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi ai Direcţiilor de Sănătate Publică, fie pentru că nu cunosc conţinutul hotărârilor autorităţilor, fie depăşindu-şi în mod grav atribuţiile de serviciu, plasează în mod abuziv studenţii şi elevii etnici români nevaccinaţi în carantină obligatorie, afectându-le astfel demnitatea, parcursul educaţional şi bugetul personal.”

Deşi au dreptul de a intra în ţară fără a fi condiţionaţi în vreun fel de situaţia lor vaccinală, pentru a fi scutiţi de aceste abuzuri, unii ajung să îşi sacrifice bursa de student etnic român (65 euro / circa 1300 lei moldoveneşti), care ajunge pentru cel mult 3 teste PCR, în contextul în care venitul mediu în Republica Moldova este de trei ori mai mic ca în România, mai susţin cei de la liga studenţească, scrie mediafax.ro.

De asemenea, mulţi tineri au ajuns să fie amendaţi pentru „necompletarea corespunzătoare” a formularului PLF, valoarea amenzii fiind de la 6 până la 10 ori mai mare decât bursa lor. Din această cauză, mulţi au preferat să rămână acasă, ajungând să piardă legătura cu centrele universitare, fiind lipsiţi de accesul fizic la activitatea didactică, bibliotecă şi viaţă academică în general, precizează studenţii din Iaşi.

Articole asemănătoare

Back to top button