fbpx

Stoianoglo, după ce a primit calificativul „nesatisfăcător” de la Comisia de evaluare: „Niște aprecieri pur subiective și părtinitoare”

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu o reacție după publicarea raportului Comisiei de evaluare a performanțelor, care i-a acordat 2,19 puncte și calificativul „nesatisfăcător”. Potrivit lui, întreaga evaluare a fost un „circ” și o „absurditate”, iar aprecierile membrilor comisiei au fost „pur subiective și părtinitoare, neavând la bază nici un temei factologic sau legal”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general”. Clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele. Doar că nu prea avem ce aplauda din moment ce toți știu că rezultatul fusese preconceput, iar „circarii” s-au antepronunțat din start”, scrie Stoianoglo pe pagina sa de Facebook.

Procurorul general suspendat susține că procesul de evaluare s-a desfășurat într-o perpetuă „aranjare a regulilor de joc” și „a persoanelor potrivite”, fiind ignorate recomandările Comisiei de la Veneția.

„Întregul proces, care nu a fost decât o absurditate, s-a derulat într-o perpetuă aranjare a regulilor de joc, schimbare a criteriilor de evaluare, a regulamentelor și a persoanelor potrivite. Nici chiar Recomandările Comisiei de la Veneția nu i-a temperat pe regizorii și realizatorii acestui ”circ”, ignorând brutal opinia experților europeni, care au concluzionat că:

1. În niciun stat de drept nu există o procedură de evaluare a Procurorului General;
2. Procesul de evaluare poartă un caracter vădit politic, deoarece toate modificările operate în legislație și proceduri au fost orientate strict împotriva mea, în calitate de procuror general.
3. Întregul proces de evaluare este controlat direct de Președintele țării – care nu doar inițiază procesul, ci inclusiv participă la crearea comisiei de evaluare, controlând atât activitatea acesteia, cât și pe cea a Consiliului Superior al Procurorilor.
4. Principalul mesaj al Comisiei de la Veneția, transmis ”reformatorilor” de la guvernare care însă au ”călcat în picioare” orice argument, a fost extrem de clar: procedura de evaluare, stabilită de lege, nu poate fi în niciun fel extinsă și asupra actualului Procuror General, întrucât nu existau astfel de condiții la angajare.
5. Criteriile de evaluare ar fi trebuit să fie prevăzute de lege și nu prin diferite piruete de amatorism inițiate la comanda părților interesate (în cazul nostru, criteriile de evaluare au fost stabilite de comisia de evaluare a Procurorului General)”, mai adaugă Stoianoglo.
Procurorul general suspendat nu a ezitat să-și spună părerea și despre membrii comisiei, care potrivit lui, au fost „aleși pe sprânceană”.
„Membrii comisiei au fost aleși „pe sprânceană” – trebuia asigurat un proces fără cusur. De exemplu, un expert străin, întâmplător, bineînțeles, s-a dovedit a fi și membru al Comitetului Consultativ Anticorupție, instituit pe lângă Președinta țării în iunie 2021. Nu merită să ne oprim și la ceilalți membri ai comisiei, întrucât nu sunt cunoscuți nici publicului, nici mediului juridic. Apropo, tot din întâmplare, reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor în perioada evaluării mele s-a dovedit a fi un ex-candidat la funcția de procuror, cunoștințele căruia fusese evaluate, la rândul său, cu nota „7”.
Totodată, Stoianoglo declară că raportul comisiei critică deciziile luate de Procuratură în privința unor dosare, chiar dacă acestea nu ar fi fost accesate de către membrii comisiei.

„Nu am fost evaluat doar de către niște specialiști ale căror calificări, ca să mă exprim mai delicat, lasă mult de dorit, ci pe parcursul exercițiului, ei înșiși au fost cei care au aranjat regulile de joc, și tot ei au stabilit și criteriile de evaluare. Raportul comisiei critică soluțiile emise de Procuratură pe unele dosare penale, chiar dacă membrii acesteia nu au avut acces la dosare și, prin urmare, nu puteau da o apreciere obiectivă deciziilor luate”, se mai arată în mesajul lui Stoianoglo de pe Facebook.

Stoianoglo acuză membrii comisiei că ar fi acumulat informații negative despre el în mod deliberat, regizând interogarea unor persoane care ar fi fost demise ilegal de cățtre procurorul general suspendat.

„Punctul culminant al „specatacolului teatral” regizat de comisie a fost interogarea persoanelor pe care eu le-ași fi persecutat și demis ilegal din Procuratură. Astfel, evaluatorii , în mod deliberat, acumulau informații negative despre mine, fără a depune un minim efort pentru a se documenta asupra motivelor care au stat la baza deciziilor luate în privința celor care au fost destituiți, urmăriți penal sau disciplinar. Sarcina operațiunii pentru care controlorii fusese delegați în această comisie era alta și trebuia îndeplinită fără abateri și cale de apel: discreditarea Procurorului General și punctum”, conchide Stoianoglo.

Amintim că marți, 17 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a publicat raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat de drept Alexandr Stoianoglo. Comisia i-a acordat lui Stoianoglo 2,19 puncte și calificativul „nesatisfăcător”.

Precizăm că procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin hotărârea CSP la 11 noiembrie 2021. Demararea acestei proceduri a devenit posibilă după ce Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură și după sesizarea depusă de către președinta Maia Sandu.

 

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button