fbpx

Soldurile bănești ale bugetului de stat au crescut de 2,5 ori, urcând la 11.3 miliarde lei

În 8 luni ale anului 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 57,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 10,6 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cheltuielile au constituit 59,7 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, sunt mai mari cu 9,6 miliarde lei, anunță Ministerul Finanțelor.

În consecință, executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,2 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 15,6 miliarde lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, veniturile bugetului de stat în perioada de referință au constituit 36,9 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 7,9 miliarde lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 15,4 miliarde lei, cu 2,8 miliarde lei mai mult față de aceeași perioada a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 21,4 miliarde lei, fiind în creștere cu 4,0 miliarde lei comparativ cu anul trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 40,6 miliarde lei, înregistrând o creștere de 6,9 miliarde lei, față de anul 2021. Datele Ministerului Finanțelor arată executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,7 miliarde lei, în scădere cu circa 18%.

În același timp soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au crescut de circa 2,4 ori ajungând la circa 11,34 miliarde de lei.

În total la bugetul public național soldurile au depășit 15,6 miliarde lei, ceea ce reprezintă peste 27% din BPN. Soldurile bugetare sunt diferența dintre cheltuielile și veniturile publice totale într-un anumit exercițiu, iar un sold pozitiv indică un excedent, în timp ce un sold negativ indică un deficit.

Ministerul Finanțelor susține că în opt luni a asigurat onorarea tuturor angajamentelor financiare, toate plățile fiind finanțate integral, bugetul dispune de resurse financiare suficiente, iar riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există. Gestionarea eficientă a finanțelor publice rămâne prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor.

Articole asemănătoare

Back to top button