fbpx

Socialiștii, despre autodizolvarea Legislativului: „O încălcare a normei constituționale. Ar duce la discreditarea instituțiilor statului”

„O încălcare a normei constituționale, care ar duce la discreditarea instituțiilor statului”. Este opinia socialiștilor despre eventualul proces de autodizolvare a Parlamentului. De menționat este faptul că aceștia își expun punctul de vedere înaintea Curții Constituționale (CC), instituție care a fost sesizată pe marginea acestui subiect. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Corneliu Furculiță, președintele socialiștilor în Parlament, vine cu acuzații la adresa deputaților PAS, care, potrivit lui, încearcă să „trișeze norma constituțională”, după ce au întrebat CC dacă este sau nu posibilă autodizolvarea Legislativului.

„Autodizolvarea Parlamentului este imposibilă, or, nu este prevăzută de legea supremă. În ceea ce privește sesizarea depusă de unii deputați, – în exercitarea jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională, interpretează Constituția. Astfel, pentru a fi admisă o sesizare privind interpretarea Constituției, această normă, în mod logic și firesc, urmează să fie inserată în textul legii supreme, fie expres, fie, cel puțin, ca și concept”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

„Drept concluzie, reiterăm, că așa numita autodizolvare a Parlamentului constituie o încălcare a normei constituționale și va fi tratată de către noi corespunzător”, a precizat Corneliu Furculiță.

ZUGO amintește că deputații PAS Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie 2020 Curtea Constituțională. Aceștia au cerut magistraților să se expună pe marginea posiblității sau imposibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri cu o majoritate calificată de două treimi de voturi.

Totodată, legiuitorii vor ca Înalta Curte să se expună cu privire la modul prin care Parlamentul ar putea adopta o decizie privind auto-dizolvarea și provocarea anticipatelor.

Citește și: Parlamentul poate fi autodizolvat? Deputații PAS vor cere opinia Curții Constituționale

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button