fbpx

SIS, despre spațiul mediatic în contextul războiului: Atestăm o creștere exponențială a știrilor false

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) atestă o creștere exponențială a promovării știrilor false despre războiul dintre Ucraina și Rusia, dar și mesaje de ură orchestrate la adresa refugiaților. Potrivit instituției, materialele difuzate prezintă fapte denaturate, complet sau parţial orientate la justificarea și propaganda războiului, precum și „la ațâțarea vrajbei și conflictelor interetnice, inclusiv pe teritoriul țării”. Declarațiile au fost făcute vineri, 18 martie, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Astfel, se evidențiază știrile care sunt preluate de la agențiile de presă străine, în special cele care prezintă poziții favorabile agresiunii militare, fără includerea de viziuni alternative sau verificarea din mai multe surse a informațiilor relatate, cele cu titluri senzaționale sau materiale foto/video cu semne de manipulare ce pot provoca panică publică, tensiuni ori conflicte sociale”, susține instituția.

Un alt lucru observat de către SIS este citarea opiniilor radicale ale unor persoane prezentate drept experți în securitate, apărare și domenii conexe, care nu dețin calificări suficiente. Potrivit SIS, sunt atestate și eforturi organizate din partea unor forțe atât externe cât și interne, îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea unei situații de panică în domeniul aprovizionării pieței de desfacere a Republicii Moldova cu produse esențiale.

Drept urmare, SIS amintește că a blocat 11 portaluri web care incitau la ură și război, în condițiile stării de urgență. Totodată, instituția anunță că investighează o serie de cazuri privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

„Suplimentar, instituția a lansat o atenționare publică privind utilizarea simbolurilor ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională. În context, îndemnăm mass-media să nu disemineze informațiile parvenite de la structurile de comunicare ale regiunilor secesioniste din estul Ucrainei, precum și cele afiliate acestora, fără o verificare exhaustivă și prezentarea punctelor de vedere alternative”, mai menționează Serviciul.

Mai mult, SIS mulțumește cetățenilor care au raportat surse online și profiluri false care „promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale” și îi îndeamnă să sprijine eforturile comune, inclusiv, utilizând banner-ul de raportare a știrilor false de pe pagina web a instituției, precum și prin raportarea acestora către administrația rețelelor de socializare.

 

Articole asemănătoare

Back to top button