fbpx

Scumpire bruscă a carburanților! Benzina costă cu 60 de bani mai mult, motorina – cu 31

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat luni, 3 ianuarie, noile prețuri maxime de comercializare pentru litrul de motorină și benzină în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, un litru de benzină costă cel mult 21 de lei și 30 de bani, cu 60 de bani mai mult.

Motorina se scumpește cu 31 de bani și va avea prețul maxim de 17 lei și 73 de bani per litru.

ANRE a explicat scumpirea bruscă a produselor petroliere la începutul anului 2022

„Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.

În acest context,  ANRE menționează că prin Legea nr. 257 din 16.12.2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 01 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.

Acest fapt, cumulat cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale a generat pentru ziua de mâine, 04.01.2022, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

ANRE subliniază că, majorarea prețurilor bazată pe creșterea cotei accizelor poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Agenția reiterează că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor. Totodată, mecanismul actual de formare a prețurilor exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora”, se arată în comunicatul ANRE.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button