fbpx

Sandu, pentru presa străină: „Moldovenii vor cheltui probabil până la 65% din veniturile lor pe facturile la energie”

„Începând cu luna noiembrie, bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia, împreună cu înjumătățirea importurilor de gaze naturale de la Gazprom, au eliminat asigurarea cu energie a R. Moldova din sursele anterioare. Totuși, în această iarnă consumatorii ar urma să cheltuie 65% din venituri pentru energie”, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu pentru Politico.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul interviului pentru site-ul american, Maia Sandu a declarat că în pofida contextului de securitate din Ucraina, Republica Moldova a reușit să aibă parte de un proces dinamic de democratizare, ceea ce a ajutat țara să obțină statutul de stat candidat la Uniune Europeană.

Am construit instituții mai puternice, am luptat împotriva corupției și am sprijinit redresarea post-pandemie. Drept urmare, economia noastră a crescut cu 14% în 2021; am urcat cu 49 de locuri în Indexul Libertăţii Presei Reporteri fără Frontiere”, a spus președinta în cadrul interviului.

De asemenea, din cauza conflictului militar din Ucraina, Republica Moldova, ca și toate celelalte țări din Europa, și nu doar, se confruntă cu presiuni energetice: „Moștenirea dependenței aproape depline de Rusia pentru gaz și electricitate și eșecul guvernelor succesive de a diversifica aprovizionarea amenință acum supraviețuirea noastră economică”.

Potrivit Maiei Sandu, guvernul a încercat să întreprindă mai multe măsuri de austeritate energetică și a trecut unele industrii la combustibili alternativi pentru a face față deficitului de energie. Cu toate astea, „în această iarnă consumatorii ar urma să cheltuie 65% din venituri pentru energie”, a spus președinta.

În cadrul aceluiași interviu, șefa statului a ținut să sublinieze sprijinul acordat de către partenerii externi.

România, vecinul nostru bun și susținător puternic, a intervenit, asigurând export de aproximativ 80% din consumul curent al Moldovei. Între timp, într-o vizită recentă la Chișinău, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a anunțat o nouă asistență pentru a ajuta la ameliorarea crizei din R. Moldova, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost un colac de salvare pentru a finanța livrările de gaz de urgență. Astăzi, președintele francez Emmanuel Macron găzduiește o întâlnire a Platformei de Sprijin pentru Moldova – o inițiativă condusă de Franța, Germania și România”.

Conform declarațiilor din interviul pentru Politico, principala preocuparea a tuturor instituțiilor de stat din Republica Moldova pentru această perioadă, este să facă față crizei energetice, să-i ajute pe cei mai vulnerabili, dar și să combată amenințările din partea reprezentaților Rusiei, dar și a grupărilor criminale pentru a exploata criza energetică și a alimenta nemulțumirea populației.

Dacă putem lumina și încălzi casele din țara noastră și ne asigurăm că școlile și spitalele pot funcționa în continuare și roțile economiei continuă să se întoarcă, aceasta ar însemna că moldovenii – alături de ucraineni – nu trebuie să caute refugiu în altă parte în Europa în acest sezon rece care urmează”, a spus Maia Sandu.

În concluzie, președinta Republicii Moldova a dat asigurări că țara noastră va proteja valorile europene, „în ciuda privațiunilor care ne sunt impuse. Prețul este mare și suntem pregătiți să ducem povara”.

 

Articole asemănătoare

Back to top button