fbpx

„S-au folosit de starea mea psihologică”. Natalia Morari îi acuză pe unii „colegi” și argumentează de ce a dat în judecată TV8

Jurnalista Natalia Morari susține că nu va permite „ preluarea postului prin scoaterea sa ilegală din televiziunea pe care a creat-o”. Declarația a fost făcută prin intermediul paginii sale de Facebook.

Aceasta și-a acuzat unii „colegi” că ar fi transformat-o în „pericol” pentru televiziunea TV8. În mesajul său, Natalia a argumentat de ce a dat în judecată postul de televiziune.

„Ideea de a crea o nouă televiziune liberă și independentă în baza postului TV7 am avut-o încă în 2016. În acea perioadă TV7 și Jurnal TV erau singurele posturi de televiziune care opuneau rezistență regimului Plahotniuc aflat la guvernare. În baza anumitor înțelegeri cu proprietarul TV7, televiziunea mi-a fost încredințată în gestiune cu drept de dispoziție pentru a face această transformare.

Vezi și: „În iulie a fost nevoit să plece omul pe care îl iubesc”. Natalia Morari, despre stările de anxietate și frica pentru viitorul copilului

Pentru a face asta posibil pe timpul regimului Plahotniuc și în condițiile presiunilor de atunci, am decis să aleg o formă juridică care ar securiza la maxim viitoarea televiziune și ar permite evitarea oricărei tentative de a o distruge din partea lui Plahotniuc. Am decis să merg pe formula unei asociații obștești, în care urmau să fie transmise activele TV7 (inclusiv să treacă toată echipa), fiind absolut convinsă că este cea mai bună soluție existentă la acel moment”, a scris Natalia.

Aceasta a relatat despre cum a început să caute oameni pentru a fonda structura juridică și i-a menționat pe Igor Boțan și Mariana Rață.

„Împreună cu Cristina Gutu, directoarea TV7, am realizat, timp de un an, tranziția completă a televiziunii de la vechea companie TV7 la Asociația Obștească „Media Alternativă” (pe atunci companie nouă fără active) pe care astăzi o cunoașteți ca postul de televiziune TV8. A fost perioada cu cele mai mari provocări din istoria televiziunii, despre care unii dintre acești foști „colegi” vorbesc astăzi mai puțin – din simplul motiv că nu cunosc în detalii cum s-a construit totul sau preferă să uite aceste lucruri”.

Natalia a adăugat că ea a fost singura fondatoare care a investit în TV8 propriile resurse financiare.

„Rămân profund uimită să văd cum astăzi acești „colegi” își atribuie un rol deosebit în lansarea televiziunii și încearcă s-o preia prin înlăturarea mea ilegală, uitând cum anume eu i-am invitat în echipă și în televiziunea care deja exista (repet, fără ca ei să investească în ea, iar unii chiar fiind asigurați cu salariu pe timp ce eu, timp de aproape doi ani, am renunțat complet la orice remunerare).

Cei inițiați în procesul creării TV8 cunosc în detalii toate aceste procese. Însă totul s-a schimbat într-o singură clipă – din momentul anunțului privind tatăl copilului meu, lucru care nu are nicio tangență cu activitatea mea profesională. Imediat din colegă m-am transformat în „pericol” pentru televiziune, chiar dacă viața mea personală nu a influențat nicidecum politica editorială a postului de televiziune, aceasta rămânând una dintre puținele posturi TV independente din țară”, se arată în mesaj.

În ceea ce privește atacarea în judecată a Asociației Obștești „Media Alternativă” , Natalia Morari spune că toate hotărârile Adunărilor Generale Extraordinare în acest sens au fost adoptate ilegal, iar ședințele au fost organizate cu încălcarea Statutului Asociației.

„Am rămas cu un copil de doar trei luni în brațe cu o frică totală pentru viitorul lui, iar cei cu adevărat apropiați cunosc în detalii că am început să am stări de anxietate și atacuri de panică. În paralel a fost lansată o campanie întreagă de presiune și șantaj la adresa mea în legătura cu relația mea cu omul pe care îl iubesc (cu mulți actori implicați, “șestiorka” SIS-lui Rizea fiind doar o mică parte din scenariu).

Mai târziu, la ședința Consiliului de Administrare din 7 septembrie mai mulți colegi mi-au organizat un adevărat “товарищеский суд” invocând detalii din viața mea personală (care, repet, nu a influențat nicidecum politica editorială a postului) și insistând că, din cauza acestora, ar trebui să plec din toate organele de conducere (funcția de președinte și Consiliul de Administrație) și să mă retrag de pe sticlă pe o perioadă de timp, cât se vor liniști apele.

Chiar dacă oricum nu aveam tangență cu managementul operațional și politica editorială a postului, am acceptat să fac toate acestea pentru că presiunea a fost mult prea mare. Uneori, chiar dacă pe interior știi că nu ai făcut niciun rău (din ceea ce ți se invocă), ești nevoit să cedezi pentru binele tuturor. A doua zi, după ce am făcut acea postare, a început un adevărat linșaj mediatic fără de precedent la care am fost supusă. Până acum îmi revin după șocul trăit, văzând cu câtă ardoare mă calcă în picioare inclusiv cei pe care i-am adus să facem împreună televiziunea.

Iar acum ce ține de așa-zisele „discuții interne” cu Igor Boțan și Svetlana Buza, la care se face referire în declarația TV8: acestea au avut loc pe fundalul linșajului de proporții sub presiuni psihologice și șantaj. Pe 19 septembrie directoarea postului Svetlana Buza împreună cu Igor Boțan au solicitat o întâlnire.

Starea mea psihologică de atunci a fost absolut dezechilibrată, eu fiind linșată în continuare de așa-ziși “ai mei”, cu care ani la rând împreună am luptat pentru schimbare. Din primele clipe Igor Boțan a spus că eu trebuie să plec din fondatorii televiziunii. M-a presat cu responsabilitatea față de televiziune, iar apoi mi-a sugerat că acum ar fi bine să am grijă de copil.

Eu m-am speriat pentru copil și am avut încă un atac de panică pentru că știam că în spatele înlăturării mele din spațiul mediatic ar sta oameni legați de SIS. A doua zi, pe 20 septembrie, la întâlnirea repetată mi-au dat cererea de încetare a calității mele de membru-fondator al Asociației scrisă din timp și din numele meu. Am semnat-o pe 20 septembrie cu data din viitor – 30 septembrie.

Ulterior, când mi-am revenit, mi-am dat seama că ei s-au folosit de starea mea psihologică deloc adecvată, am înțeles ce am făcut și am retras, pe 27 septembrie, cererea de încetare a calității mele de membru al Asociației. Însă am aflat că deja a fost organizată, ilegal, Adunarea Generală Extraordinară (cu falsificarea protocolului și cu încălcarea mai multor prevederi din Statutul Asociației) la care s-a luat act de cererea mea. Repet, acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată.

În total Asociația Obștească „Media Alternativă” are 4 membri, tot ei fondatori (eu, Cristina Guțu, Igor Boțan și Mariana Rață), iar această hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a fost contestată în instanța de judecată inclusiv de Cristina Guțu.

Personal am un singur scop: TV8 cum a fost un post liber și independent, așa să și rămână, pentru că, anume așa l-am conceput încă în 2016. Eu îmi voi apăra dreptul de a rămâne printre fondatorii TV8 și nu voi permite preluarea postului prin scoaterea mea ilegală din televiziunea pe care am creat-o, din simplul motiv că cineva nu este de acord cu alegerile care țin exclusiv de viața mea personală”, se arată în mesajul Nataliei.

Cererea Nataliei Morari împotriva Asociației Obștești Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie pentru TV8, va fi examinată de prima instanță, după ce inițial nu i s-a dat curs. Potrivit TV8, jurnalista vrea să revină în funcția de membră a asociației. Solicitarea Nataliei Morari a fost înregistrată pe 11 octombrie.

ZUGO va reveni cu reacția lui Igor Boțan.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button