fbpx

S-a produs o avarie a blocului energetic nr. 3 de la Termoelectrica: Care este starea actuală

Termoelectrica S.A. informează că, pe 10 noiembrie curent, ora 17:35, a avut loc anclanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la Sursa I, la Sistemul Electroenergetic, conform planului de producere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, pe 11 noiembrie, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului:

  • protecția diferențială transversală,
  • protecția diferențială longitudinală,
  • protecția de punere la pământ.

Termoelectrica menționează că personalul operativ a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3.

După oprire, conform instrucțiunilor tehnologice, au fost efectuate următoarele operațiuni:

1. Cheile pentru oprire sunt confirmate;

2. Verificare acțiunea AAR;

3. S-a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3;

4. A fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2;

5. După oprirea pompei de ulei a fost chemat personalul secției chimice (laboratorul expres) pentru verificare la scurgere a H2 din corpul generatorului. La verificare a fost detectată o concentrație mare de hidrogen din orificiul de aerisire al răcitorului de gaz nr. 2 al generatorului și a fost secționată conducta de aerisire a răcitorului.

6. A fost măsurată rezistența de izolație: statorului generatorului – 50 kOhm și a rotorului – 500 kOhm.

Pe 11 noiembrie curent, ora 8:00 a fost convocată comisia tehnică pentru cercetarea incidentului. Comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Temperatura de lucru este de 545 grade Celsius și accesul personalului poate fi admis doar după răcire, până la temperatura și parametrii prestabiliți de normative.

La moment, în conformitate cu cerințele tehnice se petrec lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3. Termoelectrica comunică că regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți.

Articole asemănătoare

Back to top button