fbpx

România, dispusă să livreze gaze naturale R. Moldova: Putem sa acoperim dacă li se oprește furnizarea

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul român Nicolae Ciucă, după ce țara noastră a cerut celei vecine să furnizeze gaz natural. Nevoile R. Moldova s-ar ridica la 150 de milioane de metri cubi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Au nevoie, atunci când am discutat cu premierul (Natalia) Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, scrie Digi24.

Republica Moldova „are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”, a declarat luna trecută președinta Maia Sandu, adăugând că instituţiile statului urmează să decidă ce vor întreprinde mai departe. Ea a spus că ţara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative.

„Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a arătat Maia Sandu. „În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

La rândul său, prim-vicepremierul Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor „până în ultimul moment”. Dar în acest caz, ţara sa ar primi gaz la preţul pieţei prin conducta Iaşi – Chişinău, care pleacă din România.

Menționăm că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat luni, 3 octombrie, că S.A. „Energocom” a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România.

Totodată, Moldovagaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Potrivit vicepremierului Spînu, Gazprom ar fi limitat livrările de gaz din cauza unor probleme tehnice. Astfel, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi, au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Ulterior, Moldovagaz a anunțat că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi vor fi suficiente pentru a asigura consumatorii țării doar până la începutul sezonului de încălzire.

 

Articole asemănătoare

Back to top button