fbpx

Moldovagaz: Capacitățile rezervate de gaze naturale sunt suficiente până la începutul sezonului de încălzire

După ce Gazprom a confirmat livrarea a doar 70% din volumul de gaze naturale solicitat, Moldovagaz a anunțat că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi vor fi suficiente pentru a asigura consumatorii țării doar până la începutul sezonului de încălzire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Potrivit contractului cu Gazprom, pentru Moldovagaz sunt rezervate capacități anuale de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Capacitățile rezervate sunt suficiente pentru asigurarea consumatorilor țării cu gaze naturale până la începutul sezonului de încălzire”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.

Totodată, compania informează că mai multe capacități vor putea fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice.

„Capacități suplimentare pentru acoperirea cererii instalațiilor de încălzire în mărime de 2,36 milioane de metri cubi pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. Astfel, SA Moldovagaz în data de 30 septembrie a expediat solicitarea de a rezerva suplimentar pe platforma RBP capacitățile necesare de gaze”, conchide compania.

Amintim că, din 1 octombrie, ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat în 2021 cu Gazprom. Astfel, Republica Moldova ar urma să plătească un preț mai mic. Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.

Citește și: Spînu: „Vom stoca gaz în Ucraina și România”. Motivul pentru care Gazprom ar fi limitat livrările către R. Moldova

Articole asemănătoare

Back to top button