fbpx

Roada R. Moldova suferă o scădere de 50% față de anul precedent: „Porumbul a fost afectat în proporție de 80-90%”

Roada de porumb a fost compromisă aproape în totalitate însă acest lucru nu pune în pericol securitatea alimentară a Republicii Moldova. O spune directorul executiv al Asociației „Agrocereale”, Igor Grigoriev, potrivit căruia, deși roada de porumb din acest an este mult mai mică, față de cea de anul trecut, Republica Moldova este asigurată cu porumb atât pentru necesitățile alimentare, cât și pentru cele furajere, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Directorul executiv al Asociației „Agrocereale” spune că seceta, războiul din Ucraina care a determinat creșterea galopantă a prețurilor la fertilizanți, dar și perturbarea lanțurilor logistice, au compromis o mare parte din producția agricolă.

„Dacă e să luăm grâul, orzul, în contextul secetei și creșterii prețurilor la fertilizanți, roada a scăzut cu 30%, pe alocuri chiar 50%. Roada de floarea-soarelui a fost compromisă în proporție de 30-40%. Cultura cerealieră cel mai puternic afectată este porumbul. Porumbul a fost afectat în proporție de 80-90%. Sunt agricultori care spun că 100% din câmpurile de porumb au fost compromise. Media la capitolul cereale pe toată republica înregistrează o scădere cu 50% față de anul trecut. Dar vreau să menționez că anul trecut a fost un an bogat, cu roadă record la capitolul agrocereale”, a spus Igor Grigoriev în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Întrucât sectorul zootehnic din Republica Moldova nu este puternic dezvoltat, chiar și roada compromisă de cereale este suficientă pentru a asigura necesitățile interne ale țării, mai spune Igor Grigoriev.

„Anul trecut am avut o roadă de porumb de 3 milioane de tone. Iar în acest an ar fi cam 700-800 mii de tone de porumb. Asta nu contribuie la o criză alimentară pe linia cerealieră. Chiar și această producție scăzută, oricum acoperă toate necesitățile interne ale Republicii Moldova, atât pe segmentul furajer, cât și pe cel alimentar. În condițiile unei roade mici, cu un război la poartă, cu lanțul logistic dat peste cap, noi reușim să exportăm”, a spus directorul executiv al Asociației „Agrocereale”.

Președintele Asociației spune că prețul la export a cerealelor este foarte mic, iar acest lucru contribuie la diminuarea prețului de achiziție și pe intern. În prezent, Republica Moldova exportă cereale în România, Bulgaria, Turcia, Egipt, Libia, Italia, Spania, dar și în alte state.

 

Articole asemănătoare

Back to top button