Republica Moldova va recepționa din partea Franței 230.000 de doze de vaccin Moderna
Agenția Națională pentru Sănătate Publică va recepționa un lot de 230.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Moderna, oferit cu titlu gratuit de Franța, prin intermediul platformei COVAX. Serul va fi distribuit în centrele de sănătate publică din țară, a anunțat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe susținute luni, 20 decembrie.
„Vreau să-mi expun un profund sentiment de recunoștință în adresa Guvernului Franței și poporului francez pentru acest suport de care beneficiază Republica Moldova, în calitate de vaccin împotriva COVID-19, vaccin Moderna”, a menționat Svetlana Nicolaescu.
Termenul de valabilitate al acestui lot de vaccin Moderna este până în martie 2022.
Potrivit Ministerului Sănătății, stocurile țării noastre de vaccin AstraZeneca, Johnson&Johnson și Sputnik s-au epuizat. Astfel, cei care doresc să-și administreze doza booster vor avea mai puține seruri din care să aleagă.
Amintim că pe 27 noiembrie, Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. Țara noastră a beneficiat atunci de 50.400 de doze de vaccin, donate prin intermediul Platformei COVAX.
Cum funcționează vaccinul produs de Moderna?
Vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile.
Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice, acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, Ministerul Sănătății recomandă să vă adresați la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Procesul are loc fără programare, doar cu buletinul de identitate.