fbpx

Reacția Tiraspolului după semnarea cererii de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană

Așa-zisul departament de externe de la Tiraspol a reacționat după semnarea cererii de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Reprezentanții consideră această decizie ca fiind „una geopolitică care va schimba granițele internaționale și sferele de influență”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene”, se arată într-un comunicat.

Așa-zisul departament de externe de la Tiraspol menționează că tratează cu înțelegere decizia conducerii de la Chișinău.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident.

Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria asupra parametrilor conviețuirii, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizia formatului 5+2, refuzul de a se întâlni la cel mai înalt nivel, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul Berlin Plus, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.

În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, transmite așa-zisul departament de externe de la Tiraspol.

Regiunea transnistreană face apel la ONU și OSCE, la mediatori și pbservatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaștere a Transnistriei care există de mai bine de 30 de ani.

Articole asemănătoare

Back to top button