fbpx

Radu Marian, reacție la manifestația din fața ANRE: Le propun să meargă la protest la Putin

Deputatul PAS, Radu Marian, a comentat manifestația Partidului Comuniștilor și Partidului Șor din fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Acesta le-a sugerat manifestanților „să meargă la protest la Putin”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Văd că socialiștii și comuniștii dau toată vina pe guvernare când vine vorba de creștere prețurilor. Eu le propun să meargă la protest la Putin. De când Putin a început acest război sângeros împotriva Ucrainei, prețul de import al benzinei și motorinei s-a scumpit cu 40%, cel al grâului – cu 60%, cel al gazului natural european ajuns să coste la un moment și de 3 ori mai mult, afectând și prețul nostru de achiziții. Și am menționat doar câteva din efectele nefaste ale acestei invazii”, a afirmat Radu Marian.

Potrivit lui, țări din toată lumea au fost afectate de creșterea a prețurilor. Șocul însă a fost o mai mare la noi din cauza că suntem în imediata vecinătate a războiului și am fost printre cei mai afectați de întreruperea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, suntem unica țară din regiune care este aproape în totalitate dependentă importurile de energie din Rusia și nu producem aici carburanți sau gaze naturale.

„Însă dincolo de impactul care vine din afară, contează și ce facem noi pe intern. Cred că BNM, instituția direct responsabilă de stabilitatea prețurilor, putea face anumite lucruri altfel. Dar o să revin cu o opinie după ce o analizăm în detaliu raportul prezentat azi de Banca Centrală către Comisia Economie, Buget, Finanțe.

Ce fac autoritățile? Guvernul a contribuit la majorarea veniturilor oamenilor, în special a păturilor social-vulnerabile, fie încurajând economia, susținând investițiile, astfel încât companiile private să poată majora salariile. De aceea, guvernul a realizat mai multe acțiuni de susținere pentru populație și business, printre care:

În octombrie, am majorat pensia minimă cu 60%. În aprilie, am indexat pensia cu 14% pentru toți pensionarii și am majorat pensia pentru sute de mii de vârstnici. Am alocat aproape trei miliarde de lei pentru compensarea facturilor la gaze naturale și resurse energetice pentru peste un milion de familii (în medie câte 3500 lei); Am majorat salariul minim în sectorul public cu 60% și salariul minim în sectorul privat cu 20% -ambele până la 3500 lei;

Am majorat de aproape trei ori a fondului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei). Acești bani vor fi alocați pentru investiții în tehnologie, identificarea surselor alternative de export, transformarea digitală, reducerea costurilor autorizațiilor de transport etc. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste un miliard lei pentru sute de companii.

Am limitat adaosurile comerciale pentru mai multe produse-cheie, printre care carne de pasăre, ouă, sau cel mai recent, ulei; Am majorat cu 75% fondul pentru subvenționare a agriculturii, am simplificat procedurile de obținere a subvențiilor pentru micii agricultori și rambursăm 30% din accize la motorină către agricultori;

Am creat condiții pentru ca producția locală să fie mai vizibilă pe rafturile magazinelor și în piețe. Vom adopta astfel de măsuri și în continuare și vom înăspri controlul asupra limitării adaosurilor comerciale la produsele sociale. De asemenea, Consiliului Concurenței trebuie să accelereze investigațiile în domeniile în care există suspiciuni de majorări nejustificate de preț. Totul va fi bine! Important e să se oprească războiul!”, se arată în mesajul deputatului PAS.

Amintim că reprezentanții și susținătorii Partidului Comunist și Partidului Șor au protestat vineri, 20 mai, în fața sediului ANRE, față de prețurile la carburanți, energie electrică și gaz. Protestatarii au cerut demisia ANRE, pe care au învinuit-o de incompetență și de faptul că nu face nimic pentru a împiedica majorarea prețurilor.

Articole asemănătoare

Back to top button