fbpx

R. Moldova, prima țară din afara UE vizitată de comisara pentru transporturi. Despre ce au discutat Natalia Gavrilița și Adina Vălean

Republica Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene care este vizitată de comisara pentru transporturi, Adina Vălean. În cadrul unei întrevederi cu premiera Natalia Gavrilița, cele două au discutat despre mai multe aspecte care țin de transportul pe teritoriul țării, și nu doar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Guvernul nostru are ambiții majore pe domeniul transport și infrastructură. Anume din această cauză am creat un minister aparte care gestionează aceste domenii. Deja am urgentat o serie de proiecte care sunt în derulare și am asigurat finanțarea pentru anii viitori a mai multor proiecte de reabilitare a drumurilor cu finanțare externă”, se arată într-un comunicat.

Autoritățile susțin că, în ciuda faptului că ne-am confruntat cu mai multe crize majore chiar la început de mandat al acestui Guvern, am reușit să elaborăm și să adoptăm decizii importante prin care, pas cu pas, am corectat erorile fostelor guvernări.

„Suntem extrem de încântați că astăzi Comitetul UE pentru Siguranța Aviației a anunțat decizia de exclude Republica Moldova de pe Lista UE pentru Siguranța Aviației, așa-zisa lista neagră. Autoritățile noastre s-au angajat să lucreze în continuare la îmbunătățirea situației în zona siguranței aeriene.

Pentru noi este importantă și continuarea dezvoltării și reabilitării rețelei de drumuri naționale prioritare. Moldova va beneficia de construcția unui nou pod peste Prut la Ungheni. Acest pod va scurta călătoria spre Iași cu 30 de minute. Vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria la Kiev și va atrage noi fluxuri de transport de mărfuri.

Urmează să reabilităm podul Giurgiulești-Galați, pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanțări majore pentru tronsoanele: Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hîncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești și alte drumuri care devin începând cu anul viitor șantiere”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Guvernul vrea să scoată din degradarea la care a ajuns Calea Ferată din Moldova.

„Am discutat despre dorința noastră de obținere, pe termen mediu, a posibilității deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE”, au conchis autoritățile.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button